O iubire IMPOSIBILĂ. Isadora Duncan şi Serghei Esenin

Distribuie

S-au cunoscut în 1921, la Paris. Iubirea lor a fost ca un vulcan. Erupe, distruge tot în jur şi se stinge.

Isadora Duncan era mai în vîrstă cu 17 ani decît Serghei Esenin şi era o dansatoare americană, aflată în turneu în Franța. Esenin venise din Rusia într-o epocă în care se mai putea ieşi, încă, de acolo. Ea era celebră şi avea mari succese cu spectacolele pe care le prezenta prin Europa. Esenin era şi el un poet de success, dar la el acasă, în Rusia. În Europa însă, era necunoscut.

Isadora Duncan,s-a mutat la Moscova unde a deschis un studio de balet şi asta pentru ca Esenin nu putea trăi în afara Rusiei. Aici devin repede personajele centrale ale boemei artistice moscovite. Rusia se afla în anii agoniei lui Lenin și nu punea mari opreliști artiștilor, culturii, deși începea deja să se simtă ceea ce va fi înghețul stalinist.

Scenele dintre ei, multe dintre ele petrecute în public, erau redate de ziarele de mare tiraj. Apăreau mereu știri – că s-au despărtit, că ea a fugit, că el a incediat camera hotelului în care locuiau… Căsătoria lor nu a durat. După un an s-au despărțit. Esenin, divorțat de Isadora Duncan s-a recăsătorit. Căderea sa în alcoolism a continuat.

În decembrie 1925 Esenin s-a sinucis în condiții dramatice. Isadora Duncan nu a supraviețuit nici ea multă vreme. În 1927 la Nisa, a murit ștrangulată cu eșarfa pe care o avea la gît şi care  s-a agățat sub o roată atunci cînd a pornit automobilul. Moartea ei uimitoare și dramatică, a fost aidoma vieții imprevizibile pe care o dusese.


Distribuie