-Cum a fost prima experienţă de a citi de pe prompter?
-Prima experienţă de a citi ştiri, în direct la TV, a fost acum 8 ani. Se întâmpla tot la o televiziune de ştiri şi era practic debutul meu în televiziune. Bineînţeles cu stângăciile inerente unui debut şi cu o explozie de emoţii. Dar a fost frumos şi memorabil. Îmi amintesc, eram foarte concentrată să citesc impecabil şi să nu greşesc vreun cuvânt, încât la un moment dat redactorul şef mi-a zis să “descreţesc” fruntea şi să trăiesc momentul de parcă aş povesti ştirile unei prietene sau mamei. Aşa am făcut şi de atunci, prezenatarea ştirilor a devenit pentru mine nu doar o simplă lectură de pe prompter. Încerc să mă transpun dincolo de sticlă, să le vorbesc oamenilor direct, chiar dacă eu nu îi văd. Să simţi telespectatorii este o senzaţie aparte şi este până la urmă cheia succesului oricărui prezentator TV. Pentru că de felul în care un prezentator reuşeşte să facă această conexiune cu telespectatorii, depinde captarea atenţiei şi motivarea lor de a mai reveni la programul de ştiri.

Marcela Dedin

-Au fost momente hazlii?
-Cum altfel fără momente hazlii!? Deşi, la început, când nu aveam încă experienţa prezentării la TV, dacă apărea vreun moment haios şi îmi venea să râd în direct, era ca un şoc pentru mine să nu mă pot abţine din râs. Cu timpul am învăţat să râd, chiar şi la ştiri, dacă e vorba de o noutate haioasă. Dar au fost şi situaţii amuzante, care nu aveau legătură cu ştirile. Spre exemplu, când era copilul meu mai mic, îl luasem cu mine la serviciu şi la un moment dat a zbughit-o înspre mine când eram în direct. M-a apucat de mână şi mă tot striga “Mama, vreau apă”! Aşa încât telespectatorii au văzut mânuţa lui la ecran și i-au auzit şi vocea însetată.

Marcela Dedin

-Şi dacă prompterul se blochează? Ce faci? Care e salvarea?
-Salvarea este atenţia prezentatorului! De obicei avem în faţă şi textul printat pe foi, care ne salvează în astfel de situaţii. Dar important este ca fraza odată începută, să fie încheiată onorabil! Iar pentru asta mă strădui să citeasc din timp ştirile, aşa încât să am idee despre ce le vorbesc oamenilor. Se mai întâmplă să apară ştiri de ultimă oră, când noi suntem în direct, şi atunci depinde foarte mult de profesionalismul prezentatorului, când are la dispoziţie doar câteva secunde să parcurgă rapid informaţia şi să o transmită mai departe.

-Ce este cel mai dificil în meseria unui prezentator TV?
-Aşa cum orice meserie îşi are atât farmecul său, cât şi greutăţile, la fel este şi în cazul unui pezentator TV. Şi dacă unora li se pare uşoară această profesie, i-aş invita să petreacă o zi într-o televiziune de ştiri, să vadă cum e! La fel cum un soldat stă pregătit pentru luptă oricând, sau un medic de gardă de la urgenţă, care nu ştie niciodată ce pacienţi va avea in ziua respectivă, la fel e şi într-o televiziune de ştiri. Trebuie să fii mereu pe baricade, gata oricând să comentezi şiri din orice domeniu. Mai ales când petreci trei ore în direct, zi de zi! Nu ai de unde să ştii că într-un club de noapte vor arde zeci de tineri, ce veniseră să asculte trupa lor preferată. Iar tu trebuie să comentezi în direct şi vrei să plângi împreună cu victimele, ce îţi povestesc îngrozite despre coşmarul prin care au trecut, dar nu îţi permiţi să plângi. Pentru că eşti la muncă, pentru că te privesc sute sau mii de oameni, pentru că datoria ta este să informezi oamenii şi nu să-i demoralizezi…

Marcela Dedin

-Am auzit-o de multe ori: un prezentator TV nu este jurnalist ci un cititor de prompter. Tu cum comentezi?
-Am auzit-o şi eu de multe ori şi cred că cei care fac astfel de afirmaţii nu sunt prea bine intenţionaţi. Nu exclud că unii dintre ei se visează chiar “cititori de prompter”, dar nu pot fi pentru că trebuie să mai aibă şi calităţi pentru asta! Da, este adevărat, sunt prezentatori TV, şi chiar se bucură de succes, care nu au facultatea de jurnalism, ci sunt fie actori, fie filologi! Dar asta nu înseamnă că nu pot fi şi buni jurnalişti! Sau viceversa: deţinători ai diplomei de jurnalist să nu aibă idee despre cum e să realizezi un reportaj TV, nu mai vorbesc despre prezentarea acestuia în direct la TV! Vreau să-ţi spun , dragă Victoria, că la Publika TV, nu ai să întâlneşti doar cititori de prompter! Fiecare dintre colegii mei este capabil să susţină onorabil un Breaking News în direct! Şi Breaking News- urile nu sunt pregătite sau planificate, de obicei se întâmplă ACUM ! Iar dacă prezentatorul nu este şi un bun jurnalist, atunci acest produs mediatic este sortit eşecului! Pentru că în cazul unui Breaking News prompterul nu mai este de niciun folos! Rămâne doar prezentatorul, cu abilităţile lui de comunicare şi profesare a jurnalismului televizat. Atât! Altceva este că, în societatea noastră, este mai uşor să ironizezi, decât să apreciezi şi să încurajezi o valoare! Ne place să privim în ograda vecinului şi să găsim metehne, dar în propria ogradă când vom privi!? Eu îmi iubesc profesia, indiferent cum o numesc unii sau alţii!

Marcela Dedin

-Oricine poate fi prezentator TV? Care sunt calităţile unui bun prezentator?
-Nu aş putea să afirm că oricine poate fi prezentator TV, la fel cum nu oricine poate fi medic şi nu oricine poate fi pictor, spre exemplu. Aşa cum fiecare profesie are specificul său şi cei care o profesează trebuie să aibă anumite calităţi, exact aşa se întâmplă şi în cazul prezentatorilor TV. Bineînţeles că vei găsi în manualele de jurnalism rigorile ce se impun unui prezentator TV, dar cum practica bate gramatica, un prezentator excelează numai exersând, zi de zi! Dincolo de faptul că în televizune se ţine cont de imagine, aspect şi carizmă, un bun prezentator trebuie să-şi perfecţioneze zilnic dicţia, să posede la perfecţie limba în care prezintă ştirile sau orice alt program, dar să mai aibă şi talentul de a improviza, de a comunica fără inhibiţii, de a transmite un mesaj, credibil, şi de a se face înţeles. Iar pentru asta este important ca prezentatorul să se documenteze, să citească mult, să fie la curent cu tot ce se întâmplă în ţară dar şi în lume. Într-o televiziune de ştiri, prezentatorul mai trebuie să fie şi rezistent la stres. Să aibă capacitatea de reacţie rapidă, atunci când primeşte în direct o informaţie de ultimă oră şi să fie, cum am mai zis, mereu pe baricade! Dar principala calitate a unui prezentator TV, este să îi placă ceea ce face! :)

-Este un job plictisitor sau din contra? Ce te face să continui zi de zi să faci asta, să prezinţi ştiri?
-Dimpotrivă, nu ai timp niciodată să te plictiseşti! Pentru că în fiecare zi trăieşti noi şi noi emoţii, în fiecare zi cunoşti noi istorii ale oamnenilor, fie istorii de succes, care te motivează şi pe tine, fie istorii de care nu încetezi să te miri. Pentru că viaţa este atât de diversă şi imprevizibilă! Şi oricât de serioşi sau duri nu am părea la TV, toate aceste succesiuni de evenimente, despre care vorbim altor oameni, îşi lasă amprenta şi asupra noastră, a prezentatorilor. Practic, în cele trei ore, pe care le petrec în fiecare zi, în direct la TV, uit de propriul eu, uit de problemele personale şi trăiesc VIAŢA ÎN DIRECT!

Marcela Dedin

-Te vezi făcând asta mulți ani la rând sau crezi că la un moment dat îți vei dori o schimbare? Ce ți-ai dori să faci în afară de meseria de prezentator TV?
-Mă regăsesc în ceea ce fac acum şi atâta timp cât voi găsi sens în munca mea, voi continua să o profesez. Iar atunci când voi simţi nevoia de schimbare, vă voi anunţa personal. Cea mai mare dorinţă a mea în acest moment este ca în lume să fie pace, inclusiv în ţara noastră! Astfel încât să nu mai fim nevoiţi să transmitem ştiri despre atacuri teroriste, cum au fost cele care au zguduit Franţa zilele trecute. Îmi doresc să vină o zi în care noutăţile de la televizor să aducă mai multă speranţă oamenilor!

everydayjournalism.md