Cine este MAYA PLISETSKAYA. Află totul despre VIAŢA ei

Distribuie

Maya Plisetskaya s-a născut pe 20 noiembrie 1925 la Moscova, iar povestea vieţii ei este demnă de un scenariu de film.

Maya Plisetskaya, una dintre cele mai mari dansatoare ale lumii, nu a reuşit să evadeze din “închisoarea sovietică”. Ea a performat alături de Teatrul moscovit Balshoi, însă faima ei a ajuns până departe, în lume.

Deşi s-a născut în Rusia, a copilarit în Norvegia, unde tatăl său era inginer -director de mină. A fost ucis în 1938, iar mama sa, actriţă de film mut, a fost arestată şi dusă într-un lagăr de muncă până în 1941. În această perioad, Maya a fost îngrijită de sora mamei sale, care era balerină.

A studiat baletul la Şcoala Imperială de Balet din Moscova, cu celebra balerină şi profesoară Elisaveta Gerdt.

Piesa de rezistenţă a carierei sale a fost  Moartea lebedei din “Lacul lebedelor”, ea dansându-şi rolul de peste 20.000 de ori în decursul a 50 de ani şi a fost de neegalat în Bolero-ul lui Ravel.

Mulţi ani nu a putut pleca din URSS din cauza originii sale şi prima ieşire din ţară a avut-o în 1959, în Statele Unite, cu un succes enorm. În următorii zece ani a continuat să participe la turneele Teatrului Bolshoi şi special pentru ea au fost realizate spectacole, de celebrii coregrafi Maurice Béjart, Roland Petit şi Jerome Robbins.

Ca dansatoare a avut o longevitate extraordinară, aproape inumană. S-a retras la vârsta de 65 de ani. Ea era idealul: avea supleţe şi expresivitate, forţă, tehnică şi talent actoricesc, toate în acelaşi timp. A fost unică şi a rămas de neegalat.


Distribuie
..