Cel mai bogat bucătar! Ce avere a făcut Jamie Oliver gătind la TV

Distribuie

În 16 ani, Jamie Oliver a făcut 28 de emisiuni TV, a scris 21 de cărţi de reţete, a deschis 35 de restaurante proprii şi a devenit tatăl a 4 copii. Popularitatea uriaşă câştigată ca bucătar-vedetă s-a tradus într-o avere fabuloasă, ce l-a urcat pe primul loc în topul celor mai bogaţi chefi: 240 de milioane de lire sterline, adică peste 320 de milioane de euro.

Chefii show-urilor culinare din România e drept c-o duc bine de când au devenit celebri, dar par mici copii în comparaţie cu Jamie Oliver. În 16 ani, bucătarul-minune al Marii Britanii a devenit cunoscut şi îndrăgit în întreaga lume, iar din capitalul de imagine uriaş a frământat un aluat care a tot crescut… până i-a umplut contul.

Jamie s-a născut în Clavering, Essex – tot acolo stă şi acum, cu familia lui! – şi a-nceput să gătească în localul părinţilor săi. Primul job adevărat l-a avut ca patiser în restaurantul unui italian, loc unde l-a cunoscut pe Gennaro Contaldo, mentorul lui şi cel care l-a iniţiat în bucătăria italiană şi în taina pastelor.

Al doilea job, la o cafenea din Fulham, unde s-a angajat ca ajutor de chef, a reprezentat însă biletul lui către celebritate. BBC a filmat acolo o emisiune pentru Crăciun în 1997, iar producătorul l-a remarcat pe Jamie. Doi ani mai târziu, la numai 24 de ani, tânărul bucătar debuta la TV, cu emisiunea “The Naked Chef”. Între timp, a schimbat televiziunea, iar azi e la a 28-a emisiune: “Jamie’s Super Food”.

A muşcat mai mult decât poate mesteca?

Dacă aduni câte face într-o zi, îţi dă cu virgulă. Nu poate nimeni explica puterea lui Jamie de a se împărţi între toate joburile lui: propriul show, invitaţiile la alte emisiuni, călătoriile în scop culinar, coordonarea lanţului de restaurante împrăştiate prin lume (are 35!!!), campaniile pentru schimbarea modului de hrănire a elevilor, cărţile pe care le scrie (a scos până acum 21!), familia numeroasă (are 3 fete şi un băiat cu soţia lui, Jools, fost model). Plus platforma digitală (care a ajuns la 30 de milioane de vizualizări!) şi postările pe Facebook… Multă, multă muncă. Şi, uneori, nu foarte bine ges­tionată, se pare.

Într-o conferinţă susţinută în urmă cu 4 luni, britanicul a dat de înţeles că s-ar fi întins mai mult decât îi era plapuma şi a dat greş în multe dintre afacerile desfăşurate sub umbrela Jamie Oliver Holdings Ltd.: “Am distrus cam 40% din businessurile în care m-am băgat. Am încercat să-mi transform greşelile în lecţii de viaţă, în ceea ce se numeşte cercetare şi dezvoltare”.

Nu e ocolit de probleme şi critici

Dorinţa lui Jamie de a face mai multe decât poate cuprinde un om normal nu s-a tradus doar în pierderi financiare, ci şi în controverse iscate de acţiunile sale ori în scandaluri legate de calitatea produselor vândute.

2011 a fost un an greu pentru el, din acest punct de vedere: clienţii unuia dintre restaurantele sale i-au trimis controlul sanitar pe cap, după ce au ajuns la spital, iar acuzaţiile aduse au fost grave: mâncare insuficient preparată termic şi contaminată cu E.coli.

Într-un alt local, din Glasgow, s-a descoperit că bucătarii foloseau cârnaţi de la o fabrică aflată la peste 600 km depărtare, în condiţiile în care Jamie spunea că susţine producţia locală şi de aceea apelează la micii întreprinzători din zonă.

Anul trecut, altă lovitură: măcelăria lui din centrul Londrei a fost închisă de inspectorii sanitari pentru 24 de ore, după ce au descoperit, conform presei britanice, excremente de şobolani şi carcase de animale intrate în putrefacţie în depozit, dar şi carne expirată în galantare.

Jamie a fost criticat şi pentru faptul că şi-a asociat imaginea cu supermarketurile (contracte care i-au adus milioane de lire sterline), deşi la TV susţine că aceste magazine vând junk-food şi sfătuieşte lumea să cumpere de la micii agricultori şi fermieri.

libertatea.ro


Distribuie