Asta o să te ŞOCHEZE! 9 lucruri SURPRINZĂTOARE despre OSCARURI

Distribuie

Aseară au fost decernate pentru a 87-a oară premiile Academiei Americane de Film. Printre marii câștigători din acest an se numără pelicula Birdman, actrița Julianne Moore și The Grand Budapest Hotel. Ceremonia de decernare a premiilor Oscar este unul dintre cele mai importante evenimente din lume, dar câte știm de fapt despre aceasta? Citește în continuare o listă cu lucruri care ar putea să te surprindă.

1. A fost o vreme în care biletele costau doar 5$
Prima ediție a Premiilor Academiei Americane de Film a avut loc pe 16 mai 1929, iar biletele costau doar 5 dolari. Evenimentul s-a desfășurat la Hollywood Roosevelt Hotel și au fost oferite 15 statuete.

2. Statueta Oscar este modelată după trupul unui bărbat adevărat
În 1928, directorul de creație al MGM, Cedric Gibbons, a fost însărcinat cu realizarea trofeului. După ce soția sa i-a făcut cunoștință cu regizorul și actorul mexican Emilio „El Indo” Fernandez, Gibbons l-a convins pe El Indo să pozeze nud, statueta urmând, astfel, liniile trupului său.

3. Nimeni nu este sigur de la ce vine denumirea de „Oscar”
Premiul poartă numele oficial de „Academy Award of Merit”, dar toată lumea folosește nickname-ul „Oscar” pentru care se pare că există două explicații.
Autorul unei biografii a actriței Bette Davis afirmă că Oscarul a fost numit după primul ei soț, Harmon Oscar Nelson. A doua variantă este aceea că secretara Academiei, Margaret Herrick, ar fi spus că statueta îi amintește de „Unchiul Oscar” (o poreclă dată verișorului ei, Oscar Pierce).

4. Niciun prezentator nu are voie să spună „Câștigătorul este…”
Ei sunt obligați să folosească următoarea replică: „Iar Oscarul merge la…”.

5. Cea mai tânără câștigătoare din istorie este Tatum O’Neal
În 1973, aceasta a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar pentru rolul din Paper Moon, pe când avea doar 10 ani.

6. Cel mai bătrân câștigător este Christopher Plummer
În 2013, actorul în vârstă de 82 de ani a câștigat premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul din Beginners.

7. Nicio latină sau vreo actriță americană de origine asiatică nu a câștigat vreodată o statuetă
Salma Hayek e singura latină nominalizată vreodată (în 2003, pentru Frida), iar Merle Oberon e singura asiatică nominalizată până în prezent (în 1935, pentru The Dark Angel).

8. Lord of the Rings este filmul cu cele mai multe Oscaruri câștigate în raport cu nominalizările primite
The Lord of the Rings: The Return of the King a câștigat la fiecare categorie la care a fost nominalizat la cea de-a 76-a ediție, ajungând la un număr de 11 statuete.

9. Angelina Jolie și-ar fi pierdut statueta.
Și nu e singura. Matt Damon, Jeff Bridges și Marlon Brando sunt alți actori bănuiți de același lucru.

libertatea.ro


Distribuie