Angelina Jolie, doborâtă, după vizitarea unei tabere de refugiați din Turcia: „Este o explozie de suferință umană!”

Distribuie

Actrița și regizoarea americană Angelina Jolie a descris sâmbătă criza globală a refugiaților ca pe o „explozie de suferință umană” ale cărei cauze comunitatea internațională refuză să le abordeze, relatează Agerpres.

Angelina Jolie, care este trimis special al ONU pentru refugiați, a susținut o conferință de presă în sud-estul Turciei, unde se află numeroși sirieni și irakieni strămutați din cauza războiului, de Ziua mondială a refugiaților. 

„Este o explozie de suferință umană!”

Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR) estimează într-un raport de săptămâna trecută că în prezent există mai mulți refugiați decât oricând în istorie, cu 59,5 milioane de oameni strămutați de la casele lor în lumea întreagă.

„Este o explozie de suferință umană (…) la un nivel care nu a mai fost văzut până acum”, a spus actrița, avertizând că sirienii și irakienii încep să rămână fără locuri de refugiu, în condițiile în care statele vecine și-au atins limitele.

„Nu este vorba doar despre o ‘criză a refugiaților’, ci despre o criză a securității și a guvernanței mondiale, care se manifestă prin cea mai gravă criză de refugiați văzută vreodată și prin strămutări masive„, a subliniat actrița.

Ea a cerut ca lumea să conștientizeze „valoarea refugiaților”, care trebuie să fie „protejați” și în care trebuie investit. „Ei nu sunt o problemă, ei fac parte din soluția la această criză mondială”, a apreciat ea.

Angelina Jolie și Înaltul Comisar ONU pentru refugiați Antonio Guterres s-au întâlnit cu președintele turc Tayyip Erdogan în orașul Midyat, situat la circa 50 km de frontiera siriană. De asemenea, ea a participat la o cină de după ieșirea din postul Ramadanului la o tabără de refugiați din apropiere. Este cea de a treia vizită a Angelinei Jolie în Turcia din 2011, când a început conflictul din Siria. Războiul a provocat strămutarea a peste 3 milioane de persoane, ceea ce înseamnă aproape o cincime din populația de dinainte de război.

Turcia găzduiește 1,8 milioane de refugiați sirieni, precum și mii de membri ai comunității yazidite, care au fugit din Irak din cauza persecuțiilor jihadiștilor grupării Statul Islamic.

a1.ro


Distribuie
..