Zahărul, cauza numeroaselor boli! Iată 10 motive pentru care să NU îl mai consumi

Distribuie

Este zahărul nociv? Dacă luăm în considerare datele statistice privind consumul de zahăr la americani, circa 58 de kilograme per locuitor/an, adică în jur de 22 de linguriţe zilnic, şi incidenţa crescută a bolilor de inimă, a diabetului şi a obezităţii, nu există loc de dubiu.

Dacă până acum credeai că zahărul se face vinovat doar de apariţia cariilor şi a kilogramelor în plus, iată încă 10 motive pentru care să renunţi să îl mai consumi de azi:

Duce la apariţia ficatului gras

Fructoza din zahăr duce în timp la acumularea de grăsimi la nivelul  ficatului, afecţiune ale cărei simptome se manifestă vag şi non-specific, fapt care duce deseori la diagnosticare târzie şi opţiuni limitate de tratament.

 Îţi „frânge” inima 

Dacă ai fost deja diagnosticat cu diabet, ai mari şanse să suferi şi de boli de inimă. Recomandările specialiştilor în privinţa consumului de zahăr zilnic este de maximum 20 de grame (femei), 36 grame (bărbaţi) şi 12 grame (copii) . Prin urmare, evită băuturile carbogazoase, dulciurile sau chiar pâinea albă, notează csid.ro.

Favorizează hipertensiunea 

Excesul de zahăr cauzează o hipersecreţie de insulină în fluxul sanguin, astfel încât arterele devin tensionate şi favorizează creşterea tensiunii arteriale, cauza principală a infarcului şi a accidentului vascular cerebral.

Creşte colesterolul

E demonstrat ştiinţific faptul că persoanele care consumă mult zahăr experimentează cele mai mari probleme cu nivelul de colesterol rău, numit şi HDL, iar explicaţia este destul de simplă: grăsimea care se depozitează la nivelul ficatului se extinde rapid în restul corpului şi paralizează capacitatea corpului de arde aceste depozite.

Îţi ia minţile

Sau altfel spus, duce la apariţia diabetului tip 3, cum este numită boala Alzheimer mai nou de către medici. Conform studiilor, această boală a bătrânilor este o afecţiune metabolică în care creierul devine incapabil să folosească glucoza primită din alimentaţie, prin urmare energia şi abilităţile cognitive sunt grav avariate, motiv pentru care nu mai putem comunica eficient, nu ne mai amintim lucruri simple şi nu mai avem puterea de a înţelege ceea ce spun cei din jur.

Crează dependenţă

Este adevărat, zahărul este un drog! Când este consumat în exces, zahărul eliberează anumite substanţe (opioide, dopamină) în centrul plăcerii din creier, astfel încât ne simţim bine şi vrem şi mai mult. Nu degeaba ne simţim în al nouă-lea cer atunci când scăpăm la o prăjitură cu ciocolată! Iar printre simptomele acestei dependenţe se numără tremorul şi anxietatea.

Creşte pofta de mâncare 

Zahărul te transformă într-un aparat de cerut în permanenţă mâncare şi asta pentru că deregleză abilitatea creierului de a spune STOP atunci când te saturi. De vină pentru acest lucru este nivelul scăzut al leptinei, un hormon care joacă un rol important în crearea senzaţiei de saţietate. De vină ar fi, se pare, şi fructoza, care transmite corpului semnale că nu ai mâncat suficient, deşi ai ajuns deja la desert, după aperitive generoase, ciorbă şi felul principal.

Te deprimă 

Deşi iniţial resimţi o stare de euforie şi de bine după ce ai savurat ceva dulce, la nici 30 de minute te vei simţi epuizat şi crezi că e vremea să mergi la culcare. Acest proces e pus pe seama serotoninei, un hormon responsabil al stării de bine, care în primă fază este eliberat în ritm galopant, şi care influenţează mai apoi nivelul de dopamină, ducând la depresie, anxietate şi tulburări de somn.

Te urâţeşte 

Zahărul se ataşează de proteinele din fluxul sanguin formând aşa-numitele fibre colagen, care în cazul pielii sănătoase sunt elastice şi permit pielii să se mişte şi să se întindă, revenind ulterior la structura ei iniţială, fină. Rezultatul excesului de zahăr? O piele îmbătrânită, lipsită de elasticitate şi riduri. 

 


Distribuie