VAGINITA, infecţia des întâlnită la femei. Cauze, simptome şi tratament

Distribuie

Vaginita este o inflamaţie a peretilor vaginali ce poate apărea la femei la orice vârstă. Află detalii uimitoare la cest subiect.

Cauze – O vaginită este provocată de cele mai multe ori de o infecţie cu bacterii sau cu ciuperci, Gardnerella vaginalis, de o reacţie la prezenţa unui corp străin (obiect introdus de fetiţe, tampon vaginal uitat), de o alergie (la un produs de menţinere a igienei) sau de o atrofiere postmenopauzică a vaginului, cauzată de o micşorare a secreţiei hormonale. În mod normal, vaginul este sediul unei flore microbiene, care creează un mediu acid protector împotriva germenilor nocivi, notează sfatulmedicului.ro.

Dacă, dintr-un motiv oarecare, echilibrul acestei flore este rupt, se instalează o vaginită. Cauzele apariţiei inflamaţiei pot fi extrem de diferite: agenţi infecţioşi, folosirea antibioticelor, stresul, reacţia la utilizarea unor anumite feluri de săpun, excitaţia în urma unei băi fierbinţi, infecţie cu bacterii sau ciuperci, ca reacţie la prezenţa unui corp străin.

Simptome şi semne – Inflamaţia se traduce prin pierderi vaginale anormale, uneori sângerânde, printr-o senzaâie de arsură, prin mâncărimi. Raporturile sexuale pot fi dureroase. Se manifestă printr-un miros neplăcut de peşte sau o secreţie excesivă, cremoasă, de culoare cenuşie sau cu aspect de brânză de vaci, usturime, dureri intensificate de urinat şi de raporturi sexuale.

Diagnostic şi tratament – O prelevare de secreţii vaginale permite să se stabilească germenele în cauză. Tratamentul face apel la aplicaţii locale de antimicozice sau de antibacteriene (ovule ginecologice) sau la administrarea de antibiotice pe cale generală, în caz de infecţie cu trichomonas sau cu Gardnerella Vaginalis. În cazul femeii aflate la menopauză, tratamentul poate cuprinde administrarea locală de hormoni , estrogeni, care refac grosimea şi supleţea vaginului.

Tratamentul vaginitei trebuie aplicat ambilor parteneri, deoarece bărbatul aparent sănătos, este în realitate purtător de de parazit şi poate reinfecta femeia. El constă în administrarea orală a medicamentelor specifice, femeia însă, trebuie să facă şi un tratament local cu ovule şi irigaţii vaginale. În perioada tratamentului este obligatorie abstinenţa sexuală.


Distribuie
..