Tu faci ASTA? Obiceiul de dimineaţă care creşte riscul de cancer cu peste 60%

Distribuie

Cu cât îţi aprinzi mai repede o tigară după ce te trezeşti, cu atât creşte riscul de a te îmbolnăvi de cancer pulmonar sau bucal, susţin cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că fumătorii care îşi aprind ţigara imediat după ce se trezesc au în sânge un nivel mai ridicat de NNAL, o substanţă cancerigenă specifică tutunului, comparativ cu cei care se abţin măcar jumătate de oră, notează libertatea.ro.

Fumatul este o taxă pe sănătate. Dincolo de banii aruncaţi pe ţigări, fumatul presupune costuri crescute pentru îngrijirea şi tratarea bolilor pe care fumatul le provoacă.

Alături de nicotină, fumătorii mai inhalează aproximativ 4000 de substanţe chimice. Mulţi dintre aceşti compuşi sunt agenţi activi chimici, ce cauzează modificări majore în organismul uman. Fumatul afectează aproape fiecare organ al corpului, conducând la instaurarea multor afecţiuni şi boli.

Topul celor mai periculoşi compuşi chimici ai tutunului:
Gudronul

Monoxidul de carbon

Cianida de hydrogen

Radicalii liberi

Metalele

Cum este afectat sistemul respirator?
-iritaţii ale traheei şi ale laringelui;

-reducerea unei bune funcţionări a plămânilor din cauza îngustării căilor respiratorii provocată de cantitatea excesivă de mucus;

Cum este afectat sistemul circulator?
-creşterea presiunii arteriale;

-comprimarea vaselor sanguine;

Cum este afectat sistemul osos şi muscular?
-scăderea tonusul muscular;

-reducerea densităţii osoase.


Distribuie
..