Tot ce TREBUIE să ştii despre AVORTUL spontan

Distribuie

Multe femei se confruntă cu o pierdere involuntară de sarcină. Acestea suferă un şoc puternic şi sunt expuse la depresie, sentiment de vinovăţie şi închidere în sine. Vezi mai jos de ce se întâmplă acest lucru şi ce trebuie să faci în asemenea cazuri.

Avortul spontan reprezintă o întrerupere fărăă o intervenţie din afara sarcinii înainte de termenul de concepţie. Conform Organizaţiei Mondale a Sănătăţii, avortul este terminarea sarcinii înainte de 20-22 săptămâni de gestaţie sau la expulzia unui produs de concepţie cu o greutate mai mică de 500 g, informează femina.rol.ro.

Riscul apariţiei unui avort spontan la o femeie care nu a mai suferit astfel de întreruperi de sarcini este de 15%. La femeile care au prezentat un avort spontan în antecedente, riscul unui avort spontan repetat este de 20%, iar dacă a prezentat două întreruperi spontane consecutive acest risc ajunge la 35%.

Unele avorturi spontane au loc înainte ca femeia să afle că este însărcinată. Dar riscul de avort spontan scade sub 5% odată ce bătăile cordului fetal pot fi detectate într-o sarcină.

De asemenea, riscul de a pierde o sarcină creşte la femeile mai în vârstă; pentru femeile sub 35 de ani, riscul este de 1 la 10, pentru cele cu vârste între 35 şi 40 de ani riscul este de 1 la 5 până la 6, iar femeile cu vârste între 40 şi 45 de ani riscul este de 1 la 3.

Cauze

Cauza producerii avortului spontan în primele trei luni de graviditate este în general o anormalitatea cromozomială. Acest lucru înseamnă că embrionul nu este încă bine format, produsul de concepţie se opreşte din evoluţie şi atunci este eliminat.

Într-o sarcină normală, embrionul se dezvoltă până la stadiul de copil.

La o pierdere de sarcină de multe ori se formează numai sacul embrional iar embrionul nu evoluează normal încă din faza de început.

Nu este vorba despre o anormalitate ereditară, aşa încât nu există nici un fel de consecinţe pentru următoarea sarcină.

Pot exista cauze ovulare (anomalii genetice, anomalii ale gameţilor, tulburări endocrine, anomalii de placentaţie), anexiale (inserţia joasă a placentei, infarctele sau chisturile placentare), materne (afecţiuni uterine, boli infecţioase). De asemenea, carenţele alimentare, intoxicaţiile exogene şi traumatismele pot provoca un avort spontan.

Antecedentele personale, diabetul, afecţiunile inflamatorii ale uterului, chiuretajele cavităţii uterine, evoluţia complicată a perioadei de lauzie sau postavort reprezintă factori de risc pentru suferirea unei întreruperi de sarcini spontane.

Atenţie! Exerciţiile fizice şi raporturile sexuale nu cresc riscul de avort spontan în sarcinile care decurg fără complicaţii. Totuşi, în cazul sarcinilor cu risc crescut, medicul ţi-ar putea recomanda evitarea raporturilor sexuale şi odihnă. Dacă ai avut o naştere prematură sau alte afecţiuni obstetricale eşti vizată!

Simptome

Următoarele simptome ar trebui să te pună în gardă cu privire la un avort spontan: durerile de diferită intensitate în burtă, în spate, hemoragiile vaginale (care pot fi uneori cu cheaguri de sânge sau fragmente ale fătului), contracţii uterine de diferită intensitate.

Imediat ce observi acestea mergi la doctor! Sarcina ta ar putea fi salvată dacă acţionezi din timp.

În cazul unui avort spontan, semnele care de obicei însoţesc o sarcină – sâni tensionaţi ăi răul de dimineaţă – nu mai apar câteodată. În primele trei luni de sarcină, sângerările vaginale şi câteodată crampele asemănătoare celor menstruale pot fi primele semne ale avortului spontan.

Însă, jumătate din femeile care au mici sângerări şi dureri abdominale nu sunt predispuse la o pierdere de sarcină şi chiar duc sarcina fără probleme la bun sfârşit.

Prevenirea avortului spontan

Nu sunt foarte multe de făcut pentru a preveni un avort spontan. Însă trebuie să renunţi la ţigări! Dacă prezinţi semne de pierdere a sarcinii, doctorul îţi va recomanda odihnă în pat şi restricţii de la activitatea sexuală.

Odată depistată predispoziţia pentru pierderea sarcinii, doctorul trebuie să vadă dacă este cazul unei dilatări parţiale premature. În acest caz se poate face o intervenţie chirurgicală pentru a împiedica deschiderea prematură a cervixului.

Sfat

Dacă vrei să rămâi din nou însărcinată după un avort spontan, hrăneşte-te cât mai sănătos şi mai variat, fără să faci abuz de alcool. Nu fuma şi nu lua niciun medicament fără avizul medicului. Oricărei femei care doreşte să rămână din nou însărcinată i se recomandă în fiecare zi 0,4 mg de acid folic.


Distribuie