Tot ce trebuie să ştie o femeie despre CANCERUL CERVICAL
Cancerul cervical este un tip de cancer diagnosticat de cele mai multe ori în faza avansată, cu o rată a supravieţuirii foarte scăzută. Cancerul cervical sau de col uterin, cum mai este numit, este cauzat de un virus, transmis prin acte sexuale neprotejate cu un partener infectat.
Atunci când apar celulele canceroase la nivelul colului uterin evoluţia acestei boli este foarte lentă. Testul ginecologic Papanicolau poate să depisteze prezenţa celulelor precancerogene, cu morfologie anormală, cu mult timp înainte de dezvoltarea cancerului.
Procesul prin care celulele normale ale colului se transformă în celule anormale se numeşte displazie. Lăsată netrală, displazia poate determina extinderea celulelor displazice către ţesuturile sănătoase din proximitate.
Cancerul cervical reprezintă răspândirea celulelor canceroase pe suprafaţa cervicală.
Oncologii spun că femeile care nu fac analize ginecologice periodice, care să includă şi testul Papanicolau, sunt cele mai ameninţate de cel mai ridicat risc de a dezvolta cancer cervical. Alţi factori de risc important sunt:
– sistemul imunitar slăbit (mai ales pe fondul unei boli cronice);
– viciul fumatului;
– contactarea chlamydiei, o boală cu transmitere sexuală;
– consumul insuficient de fructe şi legume;
– supraponderalitatea;
– administrarea de contraceptive orale;
– ducerea până la termen a mai multor sarcini;
– istoricul familiar cu cazuri de cancer cervical.
Virusul nu se transmite exclusiv prin contact sexual neprotejat vaginal sau anal, ci şi prin contactul direct al pielii cu persoana purtătoare. Sexul oral sau preludiul sunt două practici intime prin care infectarea este posibilă. De asemenea, folosirea prezervativului oferă o anumită protecţie, însă nu în proporţie de 100%, câtă vreme nu este acoperită în totalitate regiunea genitală.