Tot ce nu ştiai despre CONTRACEPTIVE. De ce şi cum trebuie să le administrezi, afli de la specialistul ginecolog-obstetrician

Distribuie

Indiferent de vârstă şi de sex, dacă aveţi de gând să întemeiaţi o familie sănătoasă, trebuie să cunoaşteţi cât mai multe despre metodele de contracepţie. Deşi acestea sunt foarte răspândite în ţările dezvoltate, la noi numărul femeilor care ştiu despre metodele de contracepţie sau care le folosesc, este destul de mic. Şi atunci ne întrebăm, ce este mai bine, să întrerupem o sarcină, sau să ducem un mod civilizat de viaţă, în care îşi au loc metodele de contracepţie? Citiţi mai jos mai multe detalii despre metodele de contracepţie, de ce este atât de important să le cunoaştem şi dacă ne fac rău sau nu.

În zilele noastre există foarte multe metode de contracepţie. Pentru a determina metoda adecvată, trebuie să se ia în considerare vârsta, starea sănătăţii, prezenţa sarcinii în trecut, caracterul vieţii sexuale, prezenţa viciilor şi chiar relaţia dintre parteneri.

Pentru a primi răspunsuri veridice la întrebări delicate, am apelat la un specialist calificat, şi anume medicul obstetrician – ginecolog, Ala Spinei, care activează la Centrul Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală.

”Metodele de contracepţie sunt vremelnice şi definitive. Din ele cele mai cunoscute sunt pastilele contraceptive combinate şi cele cu progestine, sunt metode injectabile, metoda de barieră,  cea calendaristică, dispozitivul intrauterin, diafragmele, prezervativul şi metoda finală care este sterilizarea chimică atât la femei cât şi la bărbaţi.” 

De asemenea, medicul a declarat că cea mai sănătoasă metodă ar fi de barieră, pentru că aceasta protejează  femeia atât de bolile sexual transmisibile cât şi de o sarcină nedorită, însă trebuie îmbrăcat la timp şi corect, de dorit de ambii parteneri. 

În ţările occidentale, mai mult de 60 la sută dintre femei folosesc anticoncepţionalele, ca principală metodă de planificare familială. În Republica Moldova, aceste cifre sunt mult mai mici, şi asta pentru că există diverse mituri despre contraceptivele hormonale, din cauza cărora femeilor le este frică să le administreze, să nu cumva să se îngraşe sau să nu crească pilozitatea abundentă.

Specialistul a menţionat că pentru femeile până la 35 cea mai portivită metodă ar fi pilula hormonală.

„Dacă vorbim despre cele ce au depăşit vârsta de 35 ani, sunt mai potrivite pilulele hormonale cu doze reduse de hormoni, spermicidele şi sistemul intrauterin care poate oferi nu doar efectul contraceptiv, ci şi de tratament. Una din metodele cele mai vechi şi cele mai convenabile pentru femei rămâne dispozitivul intrauterin. Dar aici este important să ştim, că acest tip de contracepţie este doar pentru femeile care au deja copii”, spune ginecologul. 

O atenţie aparte trebuie să acordăm contracepţiei de urgenţă, care rezolvă întotedauna problema multor femei. 

”Contracepţia de urgenţă de asta şi se numeşte astfel, pentru că se foloseşte foarte rar. Dacă vorbim de o resuscitare sau un şoc cardiac, nu îl faci în fiecare zi, doar în momentul în care ai nevoie. În caz de rupere a prezervativului, în caz de viol, e nevoie, însă ca metodă de rutină nu e bine să o folosim, afirmă Ala Spinei.

Potrivit specialistului ceea ce ţine de pilulele hormonale, e vorba de foarte multe avantaje. Femeia este liberă, ovarele sunt programate, ele lucrează după un pragram stabilit, ciclul vine la timp, este puţin abundent. Femeia se simte foarte bine, foarte relaxată. Sunt şi multe beneficii ce ţin de exterior, pielea este mai catifelată, greutatea devine controlată, avantaje care te fac să te simţi bine.

Despre contraindicaţii, specialistul Ala Spinei a spus că ”există o serie de boli (de exemplu, varicele) şi vicii (cum ar fi, fumatul), în cazul cărora contraceptivele hormonale trebuie să fie alese şi administrate foarte atent”.

Prin urmare, pentru a evita efectele neaşteptate asupra sănătăţii, este recomandat să consultăm un medic ginecolog.


Distribuie