Toate femeile TREBUIE să ştie! Fibromul uterin poate fi tratat

Distribuie

Fibromul uterin este o formaţiune celulară care apare în interiorul uterului sau la exteriorul lui, dar şi în grosimea peretului acestuia. Te întrebi dacă e canceros? Nu este. De regulă nu dă simptome şi poate rămane acolo fără să cauzeze probleme până la menopauză, când se resoarbe de la sine.

Din păcate, fibromul uterin îţi afectează fertilitatea. Foarte multe femei care nu pot să rămână gravide descoperă ca au un fibrom. Altele se plâng de hemoragii dureroase în afara menstruaţiei sau de presiuni în zona pelviană. Un fibrom uterin de o mărime considerabilă afectează zona urinară şi chiar tranzitul intestinal, scrie avantaje.ro.

Hormonii estrogeni îi favorizează creşterea, de aceea, dacă ai un fibrom şi totuşi ai reuşit să rămâi însărcinată, acesta poate să-ţi provoace un avort spontan.

Anemia şi durerile lombare continue sunt alte cauze care fac ca tratamentul să devină indispensabil. În ultima instanţă, medicul poate să recomande intervenţia chirurgicală.

De ce apare fibromul uterin?

Din punct de vedere medical, nu se cunosc cauzele apariţiei acestei afecţiuni. Simbolic vorbind, uterul există pentru a susţine viaţa. Dacă această funcţie a lui este reprimată, se formează tumora. Aşa se explică de ce la menopauză, când femeia oricum nu mai poate procrea, fibromul se resoarbe de la sine.

Orice situaţie tensionată referitoare la sarcină poate fi cauza bolii. Poate tu îţi doreşti un copil şi partenerul tău refuză, poate te simţi nesigură în relaţie şi nici nu îndrăzneşti să speri că ai ajunge să devii mamă, cu atât mai puţin ca el sa fie un tată bun. De asemenea, teama de a avea relaţii sexuale plăcute şi împlinitoare duce la aceleaşi consecinţe.

Tratamentul în cazul fibromului uterin

■ Dacă fibromul îţi dă dureri menstruale intense şi sângerări abundente, medicul îţi poate prescrie o reţetă cu antiinflamatoare nesteroidiene sau contraceptive orale.

■ Dacă fibromul te împiedică să rămâi însărcinată, vei fi îndrumată să faci miomectomie, adică extirparea chirurgicală a fibromului. De obicei, acesta recidivează, aşa încât va trebui ca sarcina să apară cât mai repede după operaţie.

■ Pentru prevenirea anemiei, vei lua suplimente cu fier şi vei avea o dietă bogată în vitamine şi minerale naturale.

■ În cazuri extreme, medicul poate recomanda extirparea uterului, însă consecinţele în echilibrul hormonilor feminini sunt foarte importante, de aceea nu e bine să te grăbeşti în luarea acestei hotărâri.

 


Distribuie