Te-ai gândit măcar o dată că vrei o operaţie de mărire a sânilor? Citeşte un interviu la acest subiect cu chirurgul plastician Ercan Karacaoglu

Distribuie

Intervenţia chirurgicală de mărire a sânilor sau mamoplastia este una dintre cele mai populare proceduri estetice ale momentului. Femeile din întreaga lume apelează la medicii esteticieni în vederea corectării şi îmbunătăţirii volumului şi aspectului sânilor. Tot mai mult, acest fenomen prinde contur și în Republica Moldova. Chirurgul plastician, dr. Ercan Karacaoglu, este unul dintre medicii care vine în Moldova pentru câteva zile, o dată în lună, pentru a efectua astfel de operaţii.

 În cadrul unui interviu publicat de  Medpark.md, chirurgul plastician a povestit lucruri interesante despre una din cele mai populare operaţii plastice – operaţie de mărire a sânilor.

1. Ercan, spuneţi vă rog, câte operaţii plastice aţi făcut astăzi?

Cinci

2. Cîte din ele au fost de succes?

Toate, absolut toate.

3. În opinia dumnevoastră, cum se determină succesul unei operaţii?

În chirurgia plastică, există câteva obiective de bază, realizarea cărora semnifică un adevărat succes. Dar există şi o caracteristică mai specială, chirurgia plastică – este o artă. Iar noi, chirurgii – artişti, care în timpul operaţiei trebuie să nu uităm de  proporţiile armonioase ale corpului şi feţei. Adăugăm la toate acestea şi aşteptările pacienţilor, care întotdeauna îşi doresc mai mult decât ceea ce este posibil. Dacă reuşim să găsim echilibru între toate acestea – operaţia a fost un adevărat succes.

4. Să ne întoarcem la subiectul nostru – chirurgia sânilor. Este adevărat, ca după operaţie practic nu ramân cicatrici?

Aproape, de obicei dimensiunea cicatricii este de 3 cm, şi fiţi de acord – este foarte mică. În unele cazuri, facem incizia în jurul mamelonului sau în zona axilară, în acele locuri unde suturile sunt mai puţin vizibile.

5. Aţi avut cazuri când aţi fost nevoit să descurajaţi pacientul de la operaţie?

Chiar astăzi am avut un astfel de caz. Este o problemă mai specială, aproximativ 10% dintre pacienţi trebuie descurajaţi de la efectuarea operaţiei plastice. Unii consideră că acesta este nasul care o să le stea bine, neţinând cont de faptul că nasul modificat este în totală discordanţă cu trăsăturile feţei. Este important să înţelegeţi, nu facem copia unei feţe celebre de pe o fotografie.

6. Se spune că operaţiile plastice crează dependenţă şi după prima încercare, este dificil de oprit.

Şi da, şi nu. Depinde de persoană. Ca să aduc un exemplu, nu poţi să îţi măreşti sânii o dată la trei luni. Efectul lucrului meu persistă ani, uneori o viaţă întreagă. Este normal să îţi doreşti să fii mai frumoasă, să tinzi spre perfecţiune. În special pentru femei.

7. Ercan, în spaţiul postsovietic, se spune că una dintre cele mai populare metode de mărire a sânilor este de a consuma varză şi a administra vitamine. Dumneavostră aţi întâlnit metode mai abusrde decât acestea?

(Zâmbeşte). Atunci când o persoană vine pentru prima dată, interesată să cunoască dacă există metode alternative de mărire a sânilor, fără a recurge la mamoplastie. Eu, desigur, le explic că nu există şi nici nu vor exista

Credeţi că în viitor ar putea apărea un material mai sofisticat şi mai bun?

Desigur, timpul nu stă în loc. Consider, că într-o zi va fi posibilă utilizarea celulelor stem pentru operaţile de mamoplastie, din care vom putea creşte ţesut, compatibil cu ţesutul mamar al femeii, şi respectiv eligibil pentru implantare. De asemenea, mi-aş dori să apară metode mai eficiente de protecţie şi luptă împotriva cancerului de sân.

8. Cu siguranţă aţi auzit despre istoria Angelinei Jolie, care a suferit mastectomie dublă pentru a se proteja de cancerul de sân. Poate ar trebui să implementăm o astfel de politică şi în Republica Moldova?

Ceea ce a făcut Angelina, merită tot respectul nostru. Foarte bine că a povestit istoria sa întregii lumi. Cu privire la tehnica dată, practic acest lucru de mulţi ani, însă am propria mea tehnică, mult mai eficientă. Chiar astăzi vorbeam cu pacienta mea, care a suferit mastectomie dublă. Atunci când a venit la mine pentru prima dată, plângea de disperare. Nicio o clinică din Moldova nu a putut găsi o soluţie pentru ea, decât înlăturarea ambilor sâni, ţinând cont de faptul ca are peste 40 ani şi exista riscul apariţiei cancerului de sân. Însă noi, i-am redat sânii frumoşi, acum se simte o femeie fericită şi frumoasă. Şi cel mai important, sigur şi fără nici un fel de complicaţii.

9. Este necesar de făcut o mamografie înainte de operaţia de mărire a sânilor?

Nu neapărat. Mamografia se recomandă femeilor cu vârsta peste 40 ani şi în cazul în care cineva din rude a suferit sau suferă de cancer de sân.

10. Atunci cînd finisaţi operaţia, care este reacţia pacientului?

Depinde de ceea ce a cerut pacientul înainte de operaţie. Dacă iniţial, mărimea sânilor era unu iar noi am ajuns la mărimea trei, desigur că acest lucru se observă. Spre exemplu, trecerea de la mărimea doi la mărimea trei, este mai puţin notabilă. Cea mai bună reacţie o au prietenii şi rudele pacientei, care mereu sunt bucuroşi şi plăcut surprinşi şi tind să mulţumească echipei Medpark pentru rezultatul obţinut. Mai mult de atât, pacienţii şi vizitatorii acestora sunt foarte mulţumiţi de condiţiile de spitalizare oferite de Medpark. Este foarte important să te afli într-o atmosferă plăcută şi grijulie după operaţie.

11. Este adevărat că sânii, prin natură, nu sunt simetrici?

Adevărat în majoritatea cazurilor. În 25% din cazuri, diferenţa e semnificativă, iar la 5% din femei, diferenţa e foarte mare. Apropo, la Medpark petrecem operaţii de corecţie a asimetriei sânilor, de orice complexitate.

12. Ercan, în final aş vrea să vă întreb trei lucruri personale. Numiţi-mi trei reguli pentru un mod de viaţă sănătos?

Nu folosiţi ceea ce nu este natural, mai ales în cazul când nu există această necesitate. Respectaţi regimul de: muncă, odihnă, somn, alimentaţie etc. Şi încercaţi să păstraţi mereu picioarele calde.

13. Ce înseamnă pentru dumneavoatră o femeie frumoasă?

Acea cu proporţii armonioase ale corpului şi feţei. Se referă şi la bărbaţi.


Distribuie
..