STUDIU! Există o legătură între CANCER şi ALIMENTAŢIE

Distribuie

Întrebarea dacă există o legătură între cancer şi alimentaţie a primit, în sfârşit, un răspuns. „Bomba” ultimului Congres Mondial al Cancerului, ţinut la Paris, a fost victoria morcovului şi a rubedeniilor lui împotriva bolilor oncologice.

Fructele şi legumele au triumfat. Un studiu mamut, întins pe o durată de 35 de ani şi efectuat pe 500.000 de subiecţi, a dovedit fără drept de apel că Aalimentaţia vegetariană reduce drastic apariţia cancerului, informează femina.rol.ro.

„De necrezut”, a exclamat profesorul francez Michel Boiron, preşedintele fondator al Congresului Internaţional al Cancerului. „Scepticismul nostru este învins. Cifrele studiului EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition = Investigaţia europeană prospectivă privind cancerul şi alimentaţia) sunt de necombătut. Legătura dintre CANCER si ALIMENTAŢIE este edificată.”

ALIMENTAŢIA are un ROL IMPORTANT în CAUZELE CANCERULUI

Deşi nu e nouă, ideea că hrana joacă un rol decisiv în stoparea sau dezvoltarea tumorilor canceroase a fost multă vreme respinsă, minimalizată sau privită cu scepticism de lumea medicală occidentală. Cancerul era interpretat ca o boală în sine, declanşată prin dereglarea necontrolată a unor celule. Un soi de „nebunie” organică.

Studiile efectuate compară alimentaţia şi modul de viaţă a 500.000 de indivizi din ţările nordice şi sudice ale Europei, unii dintre ei amatori de unt şi de cărnuri grase, ceilalţi – consumatori de legume, fructe şi untdelemn de măsline. Începand cu anul 1970, majoritatea subiecţilor au fost urmăriţi fiecare în parte, în medie timp de cinci ani. Ultimele rezultate au fost publicate în iunie 2005 şi comunicate oficial la Congresul de la Paris. A fost primul studiu combinat şi cu prelevări de sânge şi ADN, stocate în bănci biologice, pentru cercetarea indicilor nutriţionali.

VEGETALELE, bariera împotriva CANCERULUI DE COLON

Includeti în fiecare dintre mesele dumneavoastră o legumă sau o salată şi un fruct la desert. Care sunt cele mai indicate? Toate fructele conţin combinaţii de substanţe protectoare. Pentru a beneficia de ele, variaţi culorile: după ce mâncaţi un măr roşu, gustaţi o pară aurie sau un strugure negru. La fel şi în cazul legumelor: după o tomată roşie, consumaţi un broccoli verde sau o ridiche neagră. Cel mai adesea, principiile active care opresc cancerul sunt cuprinse chiar în coloranţii din plante. Eficienţa lor a fost constatată nu doar în cancerul de colon, ci şi în cel de prostată, pancreas, plămâni, esofag.

Uitaţi carnea, mâncaţi peşte

Se bănuia de multă vreme că excesul de carne nu este sănătos. Studiul EPIC confirmă şi această realitate. Analiza efectuată a grupat carnea în trei categorii: carne roşie, mezeluri şi carne de pasăre. Din prima grupă fac parte carnea de vită, viţel, porc, proaspătă, tocată sau congelată. Din grupa a doua fac parte salamurile de porc sau de vită, conservate în saramură, cu său fără nitraţi, afumăturile, carnea uscată sau conservată prin fierbere: jambonul, cârnaţii, pateul de ficat, crenvurştii etc. Păsările au fost reprezentate de gâsca şi pui.

Rezultatul: riscul de cancer colorectal e mult mai ridicat la consumatorii de carne şi mezeluri. În schimb, nu există nicio problemă cu carnea de pasăre, cu condiţia să nu fie din crescătorii.

Optaţi pentru o ALIMENTAŢIE VARIATĂ!

Decât să mănânci un anume aliment, mai bine consumi câte puţin din toate şi reduceţi consumul de alcool… De fapt, ideea generală care s-a desprins la Congresul de la Paris a fost că nu există atât alimente protectoare, cât un model alimentar preventiv, inspirat din modelul mediteraneean, şi anume: legume stropite din belşug cu ulei de măsline.

Un alt principiu recomandat priveşte alimentele proaspete şi crude, netrecute prin foc. Favorizaţi, deci, salatele de legume, condimentate cu ierburi aromate, şi fructe de toate gusturile şi culorile. Activitatea fizică reduce riscul cancerului de sân.

O a doua surpriză a Congresului de la Paris a fost confirmarea prin studiu a incidenţei deosebite pe care sportul, mişcarea o au în stoparea diverselor tipuri de cancer. Prin urmare, specialiştii recomandă includerea lor în viaţa cotidiană. Nicio zi fără plimbare în aer liber, fără câteva minute de gimnastică sau de alergat. Mişcarea reduce, în proporţie de 40%, incidenţa cancerului, mai ales de sân şi colon, de prostată, plămâni şi uter. Diminuarea riscurilor apare şi la persoanele subţiri, care fac constant mişcare. De unde ideea că nici cei care au o greutate normală nu sunt feriţi de teribila maladie.

„Un studiu american a demonstrat că densitatea sânului la mamografie se modifică radical după o oră de exerciţiu fizic.” Și la fel, întreaga structură corporală.

 


Distribuie
..