Ştiai că stresul este contagios? Iată ce au descoperit cercetătorii

Distribuie

Stresul poate fi transmis de la o persoană la alta, la fel ca o formă de răceală, au descoperit cercetătorii americani, care au notat, printre căile în care acesta poate fi „dat”, tonul vocii, expresia feţei, pozţia corpului şi chiar mirosul.

O echipă de psihologi de la Universitatea din Saint Louis a încercat să afle în ce măsură oamenii sunt expuşi la „stresul de gradul doi”. Potrivit libertatea.ro, specialiştii au constat că starea de stres a unei persoane se poate transmite la o alta.

În sprijinul acestei teorii, echipa de psihologi a rugat un grup de voluntari să susţină un discurs în public sau să rezolve în minte o problemă de aritmetică în timp ce erau priviţi de alte persoane.

Ulterior, aceştia au măsurat nivelurile de cortizol şi au analizat o enzimă salivară, asociată cu stresul, atât în cazul voluntarilor participanţi la experiment, cât şi în cazul observatorilor.

Astfel, cercetătorii au descoperit că reacţia la stres a observatorilor era ” direct proporţională cu aceea a voluntarilor şi nu era influenţată de sex”.

Echipa de psihologi care a realizat studiul susţine că această stare poate fi transmisă de la un individ la altul prin intermediul mai multor factori, cum ar fi tonul vocii, expresiile faciale, poziţia corpului şi chiar mirosul persoanei stresate.

„Am demonstrat că stresul se poate lua ca o boală contagioasă de la persoanele vizate de stres la observatori”, este concluzia cercetătorilor.

 


Distribuie
..