Şlapii – un adevărat PERICOL pentru sănătate. Iată de ce NU trebuie purtaţi
Deşi par comozi, şlapii sunt la fel de periculoase pentru picioarele noastre ca şi tocurile. Pe lângă faptul că pot provoca dureri la nivelul articulaţiilor, şlapii pot chiar să deformeze mersul.
Atunci când purtăm prea des şlapi favorizăm şi apariţia stresului asupra oaselor. Punând presiune în mod repetat asupra oaselor putem risca să suferim fisuri chiar şi în lipsa unui şoc sau a unei lovituri.
Din cauza că în şlapi picioarele noastre au o altă poziţie decât în mod normal, ne schimbăm întregul stil de mers. Oamenii de ştiinţă au realizat un studiu în care au confirmat că atunci când purtăm şlapi facem paşi mai mici, iar când călcâiele noastre lovesc pământul cu forţă, lucru care poate cauza dureri ale gleznelor, genunchilor, şoldurilor şi spatelui.
În şlapi picioarele se mişcă în fiecare moment şi se freacă de talpă. Aceste frecări constante pot determina apariţia unei senzaţii de arsură în talpă sau a bătăturilor sau a băşicilor.
Când purtăm şlapi, suprasolicităm o bandă subţire de ţesut numită fascie plantară, care se întinde pe distanţa dintre călcâi şi boltă.
Un studiu a scos la iveală că o pereche de şlapi găzduieşte mai bine de 18.000 de bacterii.
Dacă aveţi tăieturi sau băşici pe picioare, aveţi de fapt calea deschisă pentru ca viruşii şi bacteriile să între în organismul dumneavoastră. Chiar şi fără răni, în momentul în care puneţi mâna pe sandalele sau papucii murdari, riscaţi să vă infectaţi. 80% dintre bolile infecţioase se transmit prin contact, mâinile murdare atingând apoi nasul, ochii sau gura, transmite doctorulzilei.ro.
Pentru a avea grijă de picioarele noastre, trebuie să purtăm cu modestie şlapii. Specialiştii recomandă să purtăm şlapii doar atunci când mergem la piscină şi nu facem din ei o încălţăminte de zi cu zi.