Simptomele unei sacrini EXTRAUTERINE şi cum evităm complicaţiile

Distribuie

În aproape 96% dintre cazuri, fătul se implantează în trompa lui Fallopio (sarcina tubară). Alte localizări, mai rare, tuboovariene sau peritoneale, în cavitatea abdominală. Ecografia este cea care poate pune în evidenţă o sarcină în afara uterului.

Simptome.

Sarcina extrauterină se manifestă prin dureri abdominale şi hemoragii uterine, care apar după o întîrziere a fluxului menstrual între 3 şi 6 săptămâni.

De fapt, oul se dezvoltă într-un ţesut care nu poate să-l primească şi pe care îl întinde. Atunci când oul se află în ampula tubară, sarcina poate să dureze mai mult timp, iar embrionul poate să-şi continue dezvoltarea în abdomen.
Pericolul unei sarcini extrauterine constă în ruperea trompei, care poate provoca o hemoragie internă.

Tratament.

Toate cazurile necesită un tratament chirurgical, fie radical, fie conservativ, asta deja depinde de gravitatea cazului.

Deschiderea abdomenului este indicată atunci când o hemoragie internă mare, urmează ruperii bruşte a tromepi sau când o efuziune sangvină s-a închistat şi când s-au creat aderenţe.

Sarcinile ovariană şi abdominală au ca indicaţie deschiderea abdomenului. În alte cazuri, celiochirurgia (interventia practica sub control endoscopic) permite să se intervină  fără a practica incizii mari.

Mai nou, unele echipe chirurgicale au tratat sarcini extrauterine prin puncţie sub supraveghere ecografică, cu injectarea locală a unui medicament antimitotic, care distrunge celulue sarcinii extrauterine.
Atunci când este pus acest diagnostic, femeia necesită spitalizare de urgenţă, pentru a preveni o complicaţie.


Distribuie