SECRETE la îndemână pentru ca să scapi RAPID de tuse

Distribuie

Tusea poate fi provocată atât de o infecţie respiratorie sau de aerul uscat, cât şi de alte probleme medicale, cum sunt alergiile, astmul sau chiar emfizemul pulmonar. Pentru că cei mai mulţi dintre noi nu merg la medic decât în situaţia în care tusea persistă, specialiştii ne recomandă câteva remedii pe care le putem aplica acasă în primele zile de la debutul tusei.

1. Hidrataţi-vă

O infecţie a tractului respirator superior, de tipul răcelii sau gripei, este însoţită aproape întotdeauna de nas înfundat. Excesul de secreţii nazale se prelinge pe gât iritându-l şi cauzând uneori tuse, scrie doctorulzilei.ro.

Consumul de lichide ajută la subţierea mucusului, spune Kenneth DeVault, profesor de medicină la Mayo Clinic, Jacksonville (SUA), şi de asemenea ajută la menţinerea membranelor mucoase umede.

Acest lucru este benefic pentru organism mai ales în perioadele de iarnă, când aerul este uscat în încăperi, o altă cauză comună a tusei.

2. Duşuri fierbinţi şi umidificatoare

Un duş fierbinte va ajuta la eliminarea secreţiilor nazale, calmând astfel tusea. Este bine venit şi în cazul tusei provocată de alergii sau astm. Într-o casă cu aer uscat, secreţiile nazale se pot deshidrata, provocând discomfort.

Umidificarea aerului va inversa procesul, însă pentru ca efectul să fie cel scontat trebuie ca umidificatoarele să fie perfect curate.

Dacă nu sunt curăţate, aceste aparate devin rezervoare de ciuperci şi bacterii care contaminează aerul.

3. Fără parfumuri şi ţigări

Parfumurile sau spray-urile parfumate de baie pot părea inofensive, dar pot cauza o iritare cronică a sinusurilor la unele persoane.

Asta duce la tuse cronică, determinată de producţia de secreţii nazale în exces. Cel mai puternic iritant este, fără îndoială, fumul.

Aproape toţi fumătorii ajung să tuşească după un timp şi persoanele din anturajul unui fumător pot suferi iritaţii ale căilor respiratorii.

4. Luaţi decongestionante

Atunci când duşurile fierbinţi, ceaiurile calde şi picăturile de tuse nu vă ajută, puteţi apela la medicamente. Decongestionantele desfundă nasul, dezumflând ţesutul nazal inflamat şi reducând pruducţia de mucus.

De asemenea, medicamentele usucă mucusul din plămâni şi deschid căile respiratorii. Se găsesc sub formă de pilule, picături sau spray-uri nazale.

Folosirea lor în exces poate duce însă la uscarea căilor respiratorii, declanşând astfel o tuse uscată.

În situaţia în care tusea este una severă, care vă trezeşte din somn sau vă provoacă dureri la nivelul pieptului sunt recomandate antitusivele şi/sau expectorantele. Nu le administraţi însă înainte de a cere sfatul medicului.


Distribuie
..