Scrisul medicilor poate duce la MOARTEA pacienţilor

Distribuie

Nu este o noutate că majoritatea medicilor se caracterizează printr-un oarecare scris ilizibil şi greu de descifrat, sau poate că există o conspiraţie a cadrelor medicale pentru că prin scrisul urât de mână, uneori de-a dreptul groaznic, să-l ţină departe de tainele lor pe pacienţi?

Universitatea clinică Inselspital din Berna a publicat rezultatele unui studiu care confirmă faptul că medici au un scris oribil.

Astfel, în 52% din cazurile studiate, reţetele medicale aveau un scris urât, iar 4% din cazuri, de-a dreptul ilizibil, imposibil de descifrat.

Mai mult, conform rezultatelor aceluiaşi studiu, din 200 de cazuri de deces survenit în urma utilizării incorecte de medicamente, 25% au avut drept cauză reţeta cu scris indescifrabil.

Administrarea greşită de medicamente reprezintă o cauză majoră a mortalităţii crescute. În acest sens, cercetătorii au încercat să stabilească proporţia erorilor apărute în urma descifrării greşite a reţetelor scrise urât, examinând reţetele prescrise timp de o lună într-un spital. Concluzia a fost că în general caracterul lizibil al reţetelor lasă de dorit şi înlocuirea acestora cu unele bazate pe tehnologia informaţiei poate spori siguranţa procesului medical. Cu toate acestea, studiul nu a stabilit o relaţie clară cauză-efect între scrisul ilizibil şi eroarea medicală.

Una dintre cele mai des invocate explicaţii pentru acest lucru se referă la faptul că medicii, spre deosebire de alte profesii, sunt nevoiţi să scrie extrem de mult. Totodată, până nu demult, medicina era unul dintre câmpurile unde prevala scrisul de mână, în vreme ce în alte domenii prevala scris prin intermediul tastaturii.

În faţa a numeroşi stimuli şi factori de persuasiune, doctorii scriu grăbit şi, de cele mai multe ori, acordă atenţie altor elemente din momentul consultaţiei decât caligrafia.


Distribuie