Sărutul DĂUNEAZĂ sănătăţii! Boli de care te poţi molipsi printr-un simplu sărut

Distribuie

Erai de părere că a săruta pe cineva este ceva inofensiv? Lipsit de urmări grave? Din punct de vedere al sănătăţii, prin sărut se pot lua destul de multe boli, mai mult sau mai puţin grave. Este bine de ştiut că în cavitatea bucală trăiesc aproximativ 600 de bacterii, unele inofensive, altele periculoase.

Sărutul are chiar boala sa, mononucleoza! Mononucleoza este cunoscută pretutindeni în lume drept „boala sărutului”, notează femina.rol.ro.

Aceasta reprezintă o infecţie cu virusul Epstein-Barr, care se transmite de regulă prin salivă.

Există şi cazuri în care mononucleoza nu se transmite numai prin sărut, ci şi prin folosirea aceloraşi tacâmuri, pahare cu alte persoane, prin tuse sau strănut.

Are simptome asemănătoare cu cele ale răcelii: dureri în gât, febră, apare o dată în viaţă, însă virusul rămâne în organism pentru tot restul vieţii.

Herpes bucal

Acesta apare în urma virusului herpes simplex 1, care se transmite extrem de uşor, însă nu poţi scăpa toată viaţa de el.

Chiar dacă nu se manifestă, virusul rămâne în corp. La unele persoane, herpesul bucal reapare de câteva ori pe an. Acestea sunt extrem de contagioase atunci când au leziuni la nivelul gurii.

Herpesul bucal se poate trata cu Aciclovir, care grăbeşte vindecarea şi dispariţia leziunilor. Pentru descoperirea acestui medicament s-a acordat chiar premiul Nobel!

Candidoza bucală

Apare în urma infecţiei cu ciuperca denumită Candida Albicans.

Principalele simptome sunt: depozite albicioase la nivelul gurii, senzaţie de arsură a gurii şi gâtului, durere la nivelul limbiii, fisuri ale colţurilor gurii, gust neplăcut etc. Se transmite şi prin sex oral. De asemenea, candica albicans se poate manifesta şi în zonele genitale, fiind una dintre cele mai des întâlnite boli cu transmitere sexuală, dupa HPV şi herpes genital.

Afte bucale

Se pot transmite prin sărut, iar daca la prima vedere nu par periculoase, este bine de ştiut că aftele bucale pot degenera în timp în cancer bucal!

HPV

Este cauzat de virusul Palilloma uman şi se transmite foarte uşor prin sărut. De fapt, un pacient se poate infecta cu HOV numai prin contactul piele-piese, piele-mucoase sau mucoase-mucoase.

HPV-ul generează de regulă veruci/negi, care se pot trata cu anumite soluţii medicamentoase sau se pot îndepărta prin laser sau criogenizare.

Virusul Papilloma uman poate crea anumite mutaţii la nivelul mucoasei faringiene şi poate apărea cancerul de gât. Riscul de apariţie al cancerului este destul de scăzut, însă nu imposibil.

Să nu uităm că acelaşi virus, care are peste 100 de rădăcini, este responsabil de apariţia cancerului de col uterin!

HPV este şi o boala cu transmitere sexuală şi este destul de periculoasă dacă nu este depistată la timp. Testul Papanicolau, care se repeta din an în an, este cel mai sigur!

Hepatita

Atunci când există leziuni sângerânde, hepatita B şi C se pot transmite de la persoana bolnavă la cea sănătoasă.

Aceste două tipuri de hepatită sunt foarte periculoase, ajungând până la insuficienţă hepatică, ciroză sau chiar deces.

HIV

Dacă sărutul se realizează între o persoană sănătoasă şi una infectată cu HIV care prezintă leziuni bucale sângerânde atunci riscul de a contacta acest virus nemilos este mare.

 


Distribuie