Sarcina după 30 de ani e PERICULOASĂ? Află răspunsul AICI

Distribuie

Din ce în ce mai multe femei nasc după 30 de ani, ba chiar şi după 35. Explicaţia este în primul rând socială, femeile dorind ca mai întâi să fie sigure că au o cariera, o casă, o viaţă fără grijă zilei de mâine.

Medicii ginecologi, pediatrii, dar chiar şi psihologii sunt de părere ca vârsta maximă la care o femeie poate deveni mama în condiţii optime este cea de 30 de ani. După 35, se complică lucrurile. Ce este însă adevărat şi ce este fals în ce se spune despre sarcinile „la bătrâneţe”?

1. Risc mai mare la avort spontan
ADEVĂRAT. Procentele arată cam aşa:

  • până în 35 de ani : 6,4%
  • 35 – 40 ani: 14,7%
  • peste 40 de ani: 23,1 %

2. Fertilitatea scade după 35 de ani
ADEVARĂT: Ovulele îmbătrânesc şi fertilizează mult mai greu. Asta nu te poate împiedică totuşi să rămâi însărcinată. Mai mult, din cauza faptului că ovarele tind să elimine mai multe ovule, ai toate şansele unei sarcini multiple.

3. Risc mai mare de anomalii cromozomiale ale fătului
ADEVĂRAT: Riscul de sindrom Down este:

  • 1 din 900 de cazuri la 30-34 de ani
  • 1 din 400 de cazuri la 35-39 de ani.

De aceea, pentru viitoarele mămici care au mai mult de 30 de ani se recomandă teste speciale, precum triplu-test şi/sau amniocenteză, teste care depistează aceste anomalii.

4. Perioada de sarcină este mai dificilă
FALS: Nu are nici o legătura cu vârsta, ci mai degrabă cu constituţia şi metabolismul mamei. Femeile trecute de 40 de ani suportă o sarcină mult mai voios decât puştoaice de 20 de ani.

5. Nu mai ai atâta răbdare
FALS: După 35 de ani, deja ai, în principiu, o carieră asigurată. În plus, ştii mai multe despre ce se întâmplă cu tine. Ştii mai bine să te stăpâneşti. Este foarte adevărat însă că, fiind mai responsabilă, simţi nevoia să stai mai mult în preajma copilului decât ar fi nevoie.

6. Esti mult mai exigentă
ADEVĂRAT: Mămicile trecute de prima tinereţe au mai multe aşteptări. Pentru că ele deja consideră maternitatea ca pe o treaptă urcată cu efort. O dată ajunse în această poziţie, ele se simt obligate să facă tot ce pot pentru ca lucrurile să meargă cât mai bine. De aici, grija excesivă şi, de multe ori, cocoloşirea celui mic.

7. Eşti privită cu neîncredere
FALS: Aşa ţi se pare. Şi chiar dacă unii se uită ciudat la tine, „ce i-o fi venit la vârsta asta?”, nu trebuie să bagi de seamă. Va fi un pic mai greu când ţi se va spune prima oară ce nepoţel drăguţ ai, dar cu vremea te vei obişnui. Chiar el, bebeluşul, te va întineri!

8. Monitorizare obligatorie a ultimelor 2 luni de sarcină
ADEVĂRAT: La vârsta asta, riscul unui diabet de sarcină este mult mai mare. Nu este o problemă în sine, pentru că acest diabet dispare imediat după naştere. Riscul constă în creşterea cantităţii de lichid amniotic, peste nivelul admis, ceea ce poate face rău fătului. De aceea, se recomandă o monitorizare foarte riguroasă (ecografi i 2 D, cel puţin o data pe săptămână).

9. Nu poţi naşte natural
FALS: Până la 40 de ani, poţi naşte natural fără probleme. Ba chiar şi după această vârsta, dacă nu eşti supraponderală. Obstetricienii recomandă cezariană numai dacă uterul este prea puţin elastic sau dacă viitoarea mămică a luat prea mult în greutate.

10. Copilul va fi mai sensibil
FALS: Dacă te-ai alimentat corect în timpul sarcinii, dacă ai respectat recomandările medicului în ceea ce priveşte cafeaua, tutunul, alcoolul, drogurile şi dacă fătul nu are probleme cromozomiale, nu are ce să se întâmple. Copilul, mai ales dacă vei alăpta la sân cât de puţin, va fi la fel de sănătos sau bolnăvicios ca şi copilul unei mămici de 25-27 de ani (vârsta considerată optimă pentru naştere, din punct de vedere medical.

http://www.parinti.com.


Distribuie