Să nu faci asta niciodată când eşti ÎNSĂRCINATĂ. Descoperă despre ce obicei este vorba

Distribuie

Dacă femeile fumează în perioada în care sunt gravide, fiicele lor vor avea un risc crescut de a dezvolta la maturitate, obezitate şi diabet gestaţional, arată cercetările realizate de specialiştii de la Universitatea Lund (Suedia) şi National Institutes of Health din SUA.

Relaţia dintre fumatul în timpul sarcinii şi efectele negative asupra copiilor au fost deseori cercetate, mai puţine, însă au fost studiile asupra efectelor ce persistă până la maturitate.  Femeile expuse la tutun în timpul vieţii intrauterine au un risc mai mare de a dezvolta diabet gestaţional, iar efectele fumatului matern nu se observă doar în copilărie, ci se întind până la vârsta adultă.

Experţii au obţinut informaţiile necesare studiului de la autorităţile medicale în domeniu şi afirmă că în cazul în care copilul a cărui mamă a fumat în timpul sarcinii este fată, riscul ca ea să facă diabet şi obezitate este mai mare.

Şansele de apariţie a diabetului gestaţional au crescut cu 62% la fiicele care fuseseră expuse, în viaţa intrauterină, la niveluri moderate ale fumatului matern, şi cu 52% la cele care fuseseră expuse la niveluri ridicate. Bebeluşii de sex feminin expuse moderat aveau şanse cu 36% mai mari de a deveni obeze , cele expuse puternic – şanse cu 58% de a dezvolta aceste  maladii.

Cercetătorii afirmă că datele recente arată apariţia unor modificări epigenetice la copiii mamelor fumătoare (ceea ce înseamnă că fumatul determină schimbări în expresia genelor la copilul încă nenăscut, schimbări care îl predispun mai târziu la obezitate şi diabet.) Experţii au obţinut informaţiile necesare studiului de la autorităţile medicale în domeniu.


Distribuie
..