Proprietăţile MIRACULOASE ale gutuilor în medicina naturistă
Gutuile sunt fructele acestui sezon şi sunt recunoscute pentru proprietăţile lor în medicina naturistă. Ele sunt un adevărat izvor de sănătate pentru organismul uman. Sunt utilizate pentru beneficiile lor antiinflamatorii, antispastice, analgezice, astringente, emoliente, digestive, diuretice şi tonice.
Gutuile au un conţinut foarte bogat de vitamine şi minerale: vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu şi sodiu.
Împotriva infecţiilor respiratorii
Gutuile ajută la tratarea infecţiilor respiratorii sau astmul. În sezonul rece gutuile sunt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar.
Împotriva hipertensiunii arteriale
Celor care suferă de hipertensiune li se recomandă maceratul din frunze de gutui. În cazul afecţiunilor sistemului cardiovascular, este indicat consumul gutui crude, ca efect diuretic.
Împotriva depresiei
Gutuile sunt indicate şi în caz de depresie, deoarece substanţele eterice care se găsesc în acest fruct au proprietăţi antidepresive.
Împotriva bolilor de ficat
S-a descoperit faptul că în coaja gutuilor există anumite substanţe antivirale care inhibă dezvoltarea microorganismelor ce declanşează hepatitele de tip A, B şi C.
Împotriva afecţiunilor pancreasului
Sucul proaspăt de gutui tratează pancreatita. El are efecte benefice asupra activităţii pancreasului, fiind o alternativă extraordinară a medicamentelor.
Împotriva cancerului
Consumul de gutui are efecte miraculoase în tratarea acestei boli. Cercetările au demonstrat faptul că substanţele din gutui ajută la distrugerea celulelor maligne, fără a le afecta pe cele normale.
Împotriva colitei
Persoanelor care suferă de enterită sau enterocolită li se recomandă să bea zilnic un litru de decoct de gutui.
Seminţele de gutui
Seminţele de gutui opărite sunt un bun pansament gastric.
Maceratul de gutui, antianemic
Maceratul de gutui cu scoruşe este eficient în cazurile de anemie.