Problema nocturnă care ne tulbură somnul. De ce apar și cum scăpăm de cârcei

Distribuie

Toate femeile au cel puţin câţiva cârcei de-a lungul vieţii. Aşa că se ştie ce înseamnă aceștia: muşchiul se contractă (e tare şi umflat) şi oricât te-ai strădui, nu poţi să-l eliberezi. De obicei cârceii apar cel mai des la nivelul gambei, coapsei şi tălpii.

Un cârcel poate să dureze câteva secunde, câteva minute sau poate chiar mai mult de un sfert de oră. Acestea apar dacă stai mult timp în aceeaşi poziţie sau într-o poziţie incomodă.Deasemenea, deshidratarea ar putea da startul cârceilor. Pierzi rapid apă din corp prin transpiraţie dacă faci sport într-un mediu foarte cald şi transpiri mult sau dacă iei preparate diuretice. Odată cu apa se duc şi electroliţii, sodiu şi potasiu. Dar poate una din cele mai cunoscute cauze este lipsa calciului, la care se adaugă şi lipsa de magneziu. Dacă lipseşte din corp oricare din cele două minerale, creşte excitabilitatea, atât a muşchilor cât şi a terminaţiilor nervoase care îi controlează. S-a constat că şi insuficiența unor vitamine din grupul B poate să ducla apariția cârceilor. Există și cârceii nocturni care te trezesc din somn, în cazuri grave chiar de mai multe ori pe noapte. Despre cauzele lor nu prea se cunosc multe. Este posibil să fie provocate de mişcări involuntare pe care le facem în timpul somnului. De exemplu, dacă stai întinsă şi îndrepţi degetele picioarelor în jos, este posibil să apară o crampă la muşchiul gambei. În acest caz, pentru a scăpa de cârcel este indicat să faci mişcarea opusă, adică să tragi degetele, împreună cu toată laba piciorului, către tine. Alte remedii foarte bune pentru cârcei ar fi:

1. Masajul uşor sau aplicarea unei comprese calde. Se introduce un vârf de ac în locul dureros și se scoate repede.

2. Cârceii se diminuează dacă vă ridicați pe vârful piciorului afectat, fără a vă ține cu mâinile de vreun suport sau călcați cu tălpile goale pe o suprafață rece.

3. Se apucă degetul mare de la piciorul afectat și se trage puternic spre corp. Dacă nu este posibil să acționați cu palma, îndoiți degetul cu ajutorul călcâiului de la celălalt picior.

De curând a apărut în farmacii şi primul supliment special destinat celor care au probleme cu cârceii. Anticârcel conţine potasiu, vitamina E, magneziu, și vitamina B6.


Distribuie