Prima vizită la GINECOLOG

Distribuie

Dacă eşti adolescentă şi şi-ai început viaţa sexuală cred ca te întrebi : Când ar fi bine să merg la ginecolog? Ce trebuie să ştiu despre ginecologi? Mi-e ruşine sa ma dezbrac, ce fac?

E perfect normal să îţi pui o serie de întrebări atâta timp cât nu este prea mediatizată vizita la ginecolog şi nimeni nu iţi spune exact ce se petrece.

În primul rând trebuie să ştii că a merge la ginecolog nu este nimic ruşinos ci chiar din contra, e benefic pentru a depista din timp unele probleme ginecologice sau de a le trata pe cele care le ai şi nici nu ştii. Sunt atât femei ginecologi cât şi bărbati. Se spune că bărbaţii ar fi mult mai buni în acest domeniu, însă dacă eşti la prima vizită şi eşti foarte pudică, şi nici nu ştii la ce să te aştepţi, atunci poţi să alegi o doctoriţă ginecolog. După prima vizita vei vedea că nu este nimic de ce să îţi fie ruşine pentru că, gândeste-te, nu eşti prima femeie pe care o vede dezbracată. Plus ginecologii nu se mai gandesc ca la ceva erotic când te vede ci e doar o meserie pentru ei şi te vede ca şi pe un pacient, scrie viatafemeii.ro.

Când trebuie să merg la ginecolog?

Din momentul începerii vieţii sexuale este bine să mergi chiar dacă nu prezinţi nici un simptom al unor boli ginecologice şi se numeşte vizită de rutină. Este indicat ca în fiecare an să îţi faci trei analize şi anume : papanicolau (testul babes papanicolau), ecografie vaginală şi un control pe masa ginecologului. Nu trebuie să te sperii când auzi aceste lucruri pentru că toate se fac pentru a afla din timp dacă ai chisturi sau infecţii vaginale şi de a preveni din timp cancerul de col uterin.

Ce se întamplă de fapt în cabinetul de ginecologie?

În primul rând te va întreba daca vii pentru un control de rutină sau dacă ai venit pentru o anumită problemă. Încearcă să nu fii prea emoţionată, pentru că pe parcursul controlului vei vedea că e ceva obişnuit ceea ce va face. Pe urma îţi va spune să te dezbraci şi să te aşezi pe masa ginecologică. Nu uita că pentru el e ceva normal să vadă femei dezbracate de la brâu în jos. Pentru infecţiile vaginale şi testul papanicolau îţi va recolta putină secreţie, însă nu doare. Cu ajutorul unui deget va vedea daca uterul e în regula şi te va apăsa pe asupra pentru a depista unele probleme. Şi cam atât stai pe masa cea pe care trebuie să îţi pui picioarele sus. Pe urmă te vei aşeza pe o altă masă lângă care va exista un ecograf. Pentru vizita de rutina îţi va face un ecograf vaginal, şi mai exact, va introduce un instrument mai lung, pe care va fi un prezervativ, cu ajutorul căruia va vedea cum îţi este uterul şi dacă ai chisturi. Să nu te sperii când o să vezi ce face pentru că nu doare şi nu e deranjant.

În funcţie de problemele depistate vei primi tratamentul adecvat şi nu trebuie să îţi fie ruşine dacă prezinţi vreo infecţie pentru că orice femeie în viaţă trece prin aşa ceva. Important e să mergi anual la ginecolog pentru vizita de rutină sau când simţi că ceva nu este în regulă .


Distribuie