Pot să rămân gravidă? 8 cele mai frecvente întrebări ale femeilor

Distribuie

Există o mulţime de mituri care circulă în ceea ce priveşte concepţia şi contracepţia. Iată cele mai fierbinţi întrebări pe care femeile şi le pun despre o eventuală sarcină, lămurite de ginecologi.

1. Pot să rămân gravidă… la scurt timp după ce am născut?

Răspuns: Categoric DA.

Multe mame dau crezare mitului că nu poţi rămâne gravidă imediat ce ai născut. Indiferent dacă ai născut normal sau prin cezariană, poţi rămâne gravidă dacă nu te protejezi. Ovulaţia se poate petrece şi fără să ai ciclu menstrual. Alăptatul poate amâna ovulaţia, însă nu este o metodă de protecţie sută la sută sigură, scrie sfatulparintilor.ro.

2. Pot fi însărcinată dacă mi-a întârziat ciclul, dar testul de sarcină este negativ?

Răspuns: Este posibil DA.

Poţi fi însărcinată sau poate nu ai calculat bine următoarea dată a ciclului. Cele mai multe teste de sarcină sunt relevante la cel puţin o săptămână de la concepţie. Dacă vrei să detectezi sarcina încă de la începuturile ei, un test de sânge este mai indicat.

3. Pot fi însărcinată dacă am avut o sângerare mai scurtă în timpul ciclului, decât de obicei?

Răspuns: Este posibil DA.

De multe ori femeile confundă sângerarea cauzată de implantarea embrionului cu un ciclu menstrual. Dacă vrei să fii sigură, fă-ţi testul de sarcină sau analiza sângelui.

4. Pot să rămân gravidă dacă… am făcut sex când eram la ciclu?

Răspuns: DA.

Există un potenţial risc să rămâi gravidă dacă faci sex neprotejat în timpul ciclului menstrual. Sperma poate supravieţui câteva zile în interiorul aparatului reproductiv, aşa că dacă ai făcut sex spre finalul ciclului menstrual sunt şanse să rămâi gravidă.

5. Pot să rămân gravidă dacă… am făcut sex cu o zi înainte de apariţia ciclului?

Răspuns: Mai degrabă nu.

Sunt şanse foarte mici să rămâi gravidă dacă ai făcut sex neprotejat cu o zi înainte de apariţia menstruaţiei. Însă asta nu înseamnă că poţi fi sigură 100%. Un test de sarcină sau un test la sânge este relevant, însă pentru asta trebuie să aştepţi până la următorul ciclu.

6. Pot să rămân gravidă dacă… am oprit anticoncepţionalele?

Raspuns: Da, dar nu ar fi indicat.

Este foarte posibil să rămâi însărcinată după ce ai oprit pilulele contraceptive, însă este recomandat să aştepţi să treacă două-trei cicluri menstruale, din cauza hormonilor conţinuţi de anticoncepţionale.

7. Pot să rămân gravidă dacă… am uitat să iau pilula?

Răspuns: DA.

Dacă ai uitat să iei una dintre pilulele contraceptive sau dacă nu le-ai luat la aceeaşi oră, şansele de a rămâne însărcinată cresc substanţial. Riscul depinde de momentul în care ai uitat să iei pilula, de momentul în care ai luat următoarea pilulă şi de starea de sănătate. Atenţie: voma, diareea şi antibioticele pot interfera cu efectele pilulei contraceptive.

8. Pot fi gravidă dacă… am simtome de sarcină imediat după ce am făcut sex?

Răspuns: Cel mai probabil NU.

Primul simptom de sarcină este lipsa ciclului. Abia la câteva săptămani (5-6) după aceea se instalează şi simptomele de sarcină. La unele femei, chiar la câteva zile de la întârzierea ciclului, însă sunt cazuri rare. Ca să fii sigură, aşteaptă până la următorul ciclu menstrual, iar dacă întârzie fă-ţi testele de rigoare.

 


Distribuie
..