Pasta de dinți și săpunul afectează sperma și scad fertilitatea masculină

Distribuie

O echipă de cercetători a dezvăluit impactul mai multor produse folosite zilnic asupra calității spermei, informează luni cotidianul britanic The Independent. Pasta de dinți și săpunul se numără printre produsele care ar putea explica scăderea fertilității masculine.

Este prima oară că se demonstrează efectul direct al unor substanțe chimice din aceste produse asupra spermatozoizilor. Articolele de uz curent analizate de cercetători sunt considerate sigure și totuși, în urma testelor toxicologice, s-a demonstrat că ele au efect direct asupra spermei umane, arată studiul apărut în publicația The EMBO și realizat sub conducerea profesorului Timo Strunker din Bonn (Germania). O treime din substanțele ‘netoxice’ conținute în produsele de igienă menționate afectează semnificativ spermatozoizii: le împiedică avansarea și îi lipsesc prematur de enzimele necesare fertilizării ovulelor, potrivit Agerpres.

‘Rezultatele sunt îngrijorătoare fiindcă arată că produsele chimice sunt mai periculoase decât credeam’, spune Niels Skakkebaek, profesor danez, pionier în domeniul infertilității. El a descoperit în 1991 că, în medie, cantitatea de spermă umană scăzuse cu 50% în mai puțin de 50 de ani. ‘Va trebui ca studiile viitoare să stabilească dacă rezultatele experiențelor noastre explică efectiv scăderea generalizată a fertilității’, adaugă el.

Cercetarea, care s-a ocupat de toxicitatea reală a materialelor din preajma noastră, conține și o veste bună: oamenii de știință anunță că au descoperit un mijloc de depistare a substanțelor chimice nocive, astfel că autoritățile de reglementare ar putea recurge la această metodă pentru a hotărî dacă un produs poate fi scos pe piață sau nu.

realitatea.net


Distribuie
..