O nouă terapie anti-cancer dă rezultate „fără precedent”. 90% dintre pacienți s-au vindecat

Distribuie

O nouă terapie care reprogramează sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva celulelor canceroase a declanșat un adevărat val de entuziasm în rândul oamenilor de știință, după ce cancerul a intrat în remisie în cazul a peste 90% dintre pacienții în stadiu terminal care au primit tratamentul, informează BBC. După tratament, în cazul a 90% dintre pacienți nu a mai fost detectată nicio celulă canceroasă.

Celulele albe din sânge (leucocitele) au fost extrase de la pacienți care sufereau de leucemie, au fost modificate în laborator, iar apoi au fost reintroduse în corpul pacienților.

Însă până acum datele nu au fost publicate și se pare că doi pacienți au murit din cauza unui răspuns extrem al sistemului imunitar.

Experiții spun că rezultatele sunt captivante, însă reprezintă doar un mic pas spre obiectivul găsirii unui leac pentru cancer.

Vestea despre rezultatele încurajatoare a fost anunțată în cadrul conferinței anuale a Asociației Americane pentru Avansul Științific.

Profesorul Stanley Riddell de la Centrul „Fred Hutchinson” pentru Cercetarea Cancerului din Seattle, cel care a coordonat studiul, a declarat că toate celelalte tratamente încercate pe acești pacienț eșuaseră. Oamenii mai aveau numai câteva luni de trăit (între două și 5 luni).

„Datele inițiale obținute sunt fără precedent”, a mai spus el.

cancer
Prin noua terapie, peste 90% dintre pacienții în stadiu terminal au intrat în remisie. Foto: romanlily (Flickr / Creative Commons)

În timpul testelor, cercetătorii au luat celule ale sistemului imunitar numite „celule ucigașe T” de la zeci de pacienți. Astfel de celule sunt numite „ucigașe” deoarece funcția lor este de a distruge țesuturile infectate.

Apoi, cercetătorii au modificat genetic celulele ucigașe cu scopul de a crea un nou mecanism prin care celulele să caute și să omoare celulele canceroase ale pacienților care sufereau de leucemie acută limfoblastică.

„Pacienții erau într-adevăr la final, nu mai existau alte variante de tratament, și totuși o singură doză din această terapie a făcut ca peste 90% dintre ei să intre într-o remisie completă: nu mai putem detecta niciuna dintre aceste celule canceroase”, a explicat Riddell pentru BBC.

Potrivit sursei citate, noul tratament are efecte secundare cu un impact mai mare asupra pacienților decât terapiile clasice de luptă împotriva cancerului (chimioterapia și radioterapia).

greatnews.ro.


Distribuie
..