Miomul uterin este o cauză principală a sterilităţii. Vezi cum îl previi

Distribuie

Dintre tumorile organelor sexuale feminine, cea mai frecventă este miomul uterului. O astfel de boală o au 20-25 % dintre femeile de 30 de ani şi fiecare a doua femeie de 40 de ani. Potrivit medicinei moderne, miomul uterului este o tumoare hormonală benignă care netratat la timp poate provoca sterilitate. Vezi care sunt cauzele apariţiei acestei boli şi cum se poate trata.

Miomul uterului se dezvoltă în interiorul cavităţii uterine,  în exteriorul acestuia. Dimensiunile unui miom variază de la un milimetru la 20 de centimetri, iar formaţiunea se poate dezvolta în orice regiune a uterului.

Cu cât creşte mai mare, miomul uterin devine simptomatic. Cel mai întâlnit semn al apariţiei unei astfel de formaţiuni este hemoragia, însă pe lângă aceasta, în funcţie de alţi factori, o femeie poate experimenta următoarele:

– dureri în timpul actului sexual;

– presiune intestinală (care provoacă balonare);

– cicluri prelungite, abundente şi neregulate, câteodată cu cheaguri, care duc la anemie;

– dureri spontane în timpul menstruaţiei;

– secreţii vaginale cantitativ crescute;

Miomul poate afecta fertilitatea. Acesta poate creşte riscul de avort spontan. Poate fi tratat prin medicamente sau prin intervenţii chirurgicale. Alegerea tratamentului este influenţată de vârsta femeii şi de mărimea şi numărul fibroamelor (miomelor).

Un tratament hormonal poate încetini evoluţia fibromului. În cazul în care miomul a atins dimensiuni mari, se va recurge la intervenţii chirurgicale pentru că acesta dă complicaţii. Pe timp ce trece, miomul apare în rândul femeilor tot mai tinere, iar acest lucru le pune în pericol atât sănătatea proprie cât şi riscul de a nu mai putea avea copii niciodată.

Ai grijă de sănătatea ta, fă o consultaţie ginecologică la timp!


Distribuie
..