Lucruri despre AVORT pe care NU ţi le spune NIMENI

Distribuie

Dacă faci sau nu un avort este doar decizia ta, însă înainte de a merge la cabinetul ginecologului trebuie să știi totul despre intervenția pe care o vei suferi. Iată câteva lucruri pe care probabil nu le știai despre avort.

1. Ce se întâmplă în timpul unui avort

Sub anestezie, de obicei locală, vaginul este deschis cu ajutorului unui specul, apoi se dilată colul uterin. Se introduce în uter un tub și, cu ajutorul unui aparat special, se absoarbe conținutul uterului. Uneori, se folosete si o chiuretă pentru a verifica dacă uterul este gol sau pentru a îndepărta țesutul care a rămas în uter.

2. Ce simți în timpul unui avort

Atât în timpul, cât și după avort vei simți crampe asemănătoare cu cele de la menstruație. Uneori sunt mai ușoare, alteori mai puternice și nimeni nu îți poate spune cât de rău va fi. De obicei, avortul se face sub anestezie locală care poate fi combinată cu o sedare ușoară. Unele clinici ginecologice oferă și anestezie generală – adică vei ”dormi” pe toată durata intervenției – însă acest tip de anestezie presupune un risc mai mare.

3. Care sunt riscurile atunci când faci un avort

Conform Planned Parenthood, riscul de deces este de 11 ori mai mare la naștere decât la un avort făcut în primele 20 de săptămâni ale sarcinii. Dacă sarcina e mai avansată de 20 de săptămâni, riscul este la fel de mare ca și la naștere, însă în România, avortul la cerere nu este legal decât în primele 12 săptămâni.

4. Care sunt complicațiile posibile după avort

Ca orice intervenție de acest gen, avortul implică anumite riscuri. Complicațiile posibile sunt: sângerări masive, infecții, reacții alergice la medicamentele folosite, ”răni” la nivelul colului sau uterului. De asemenea, se poate întâmpla ca avortul să fie incomplet și să trebuiască repetat.

5. Ce se întâmplă după avort

După un avort este normal să ai crampe asemănătoare cu cele de la menstruație, dar poți lua calmante pentru a le ușura. Este normal să ai sângerări vaginale – fie sângerări ușoare (spotting) care durează până la 6 săptămâni, fie sângerări puternice care durează câteva zile sau sângerări intermitente. După un avort trebuie să folosești absorbante. Tampoanele interne sunt interzise.

Avortul dă startul unui nou ciclu menstrual, iar în patru – opt săptămâni ar trebui să ai din nou menstruație normală.

6. Cum știi dacă este ceva în neregulă

Dacă ai făcut un avort, trebuie să știi care sunt primele semne ale complicațiilor grave. E vorba de:

– Sângerări puternice – dacă elimini cheaguri mai mari decât o lămâie sau folosești mai mult de două absorbante într-o oră, timp de mai multe ore.

– Dureri puternice care nu trec cu medicamente.

– Febră și frisoane, greață, vărsături.

– Secreții vaginale puternice cu miros urât.

7. Când poți să rămâi însărcinată din nou și ce se întâmplă cu următoarele sarcini

După un avort, poți rămâne însărcinată din nou destul de repede, așa că e important să folosești metode contraceptive. În general, un avort nu îți afectează fertilitatea sau următoarele sarcini. Dar, conform Mayo Clinic, există riscul ca la următoarele sarcini să ai sângerări sau să naști prematur.

unica.ro.


Distribuie
..