La ce vîrstă apare CANCERUL de OVAR şi care sunt consecinţele acestei maladii

Distribuie

Cancerul este o maladie serioasă ce ocupă un loc important în cadrul cancerelor la femei. El reprezintă a cincea cauză de cancer la femei şi ocupă locul doi între cancerele ginecologice. Indiferent de vârsta pe care o are femeia, ea se poate îmbolnăvi de cancer de ovar.

Să ştiţi că există mai multe tipuri de cancer ovarian, în funcţie de partea ovarului care este afectată. O mare majoritate a femeilor bolnave au cancer ovarian epitelial. Acesta începe în celulele care acoperă suprafaţa ovarului.

Alte tipuri mai rare de cancer ovarian sunt cele dezvoltate din celulele formatoare de ovule sau din celule care formează ţesutul ovarian interior. La femeile sub 30 de ani sunt mult mai frecvente tumorile ovariene benigne şi chisturile ovariene.

Nu toate femeile au aceleaşi simptome în ceea ce ţine de cancerul ovarian. Cu toate acestea, sunt o serie de simptome care sugerează cancerul de ovar, în special dacă ele apar des sau durează mult.

O problemă serioasă este şi faptul că această boală se poate extinde şi asupra altor organe:

1. Invazia – un cancer de ovar poate creşte şi invada organele din vecinătatea organelor, cum ar fi trompele uterine şi uterul;

2. Însămânţarea – celulele cancerogene se pot desprinde din tumoarea ovariană principală şi pot ajunge în abdomen, şi astfel să formeze noi tumori pe suprafaţa altor organe. Noile tumori poartă denumirea de implanturi sau însămânţări;

3. Extinderea – prin sistemul limfatic, celulele cancerogene se pot extinde la ganglionii limfatici din pelvis, abdomen şi torace. Ele se pot extinde şi prin sânge la alte organe, cum ar fi ficatul şi plămânii.

Dacă diagnosticul surprinde cancerul în faza incipientă, şansele de supravieţuire sunt mult mai mari. Specialiştii estimează că una din 70 de femei dezvoltă cancer ovarian de-a lungul vieţii. Există o mare varietate de tumori ovariene, dar peste 90 % din cele maligne sunt de tip epitelial.

Cancerul ovarian este cel mai des diagnosticat la femeile de peste 40 de ani, iar vârful maxim al acestei afecţiuni este în decada a şasea a vârstei.


Distribuie
..