La ce oră TREBUIE să-ţi bei cafeaua? Iată ce au descoperit savanţii

Distribuie

Nu puțină lume își începe dimneata cu o cafeluță fierbinte, servită chiar și pe stomacul gol. Specialiștii însă, analizând modul cum reacționează organismul nostru la cafea, au constatat că efectele ei sunt resimțite mai bine la acele ore, când organismul produce mai puțin cortizol, un hormon responsabil pentru starea de stres și pentru puterea de concentrare.

Specialistul Steven Miller, de la Univesrsitatea de Medicină Militară a SUA, a determinat orarul zilnic după care organismul unui om cu regim normal de viață produce mai mult sau mai puțin cortizol. Efectul cafelei este dependent de acesta, scrie libertatea.ro.

Astfel, în cazul unui om cu viață ordonată și care respectă programul de somn, nivelurile maxime de cortizol apar între orele 8-9 dimineața, între orele 12-13, precum și între orele 17,30-18,30.

Cafeaua băută în cadrul acestor intervaluri acționează la pragul minim în ce privește efectul euforic. Dimpotrivă, cafeaua băută cu mult înainte de ora 8 dmineaţa, eventual înainte de oră 7, are efecte benefice, sub acest aspect (deși nu e recomandată pe stomacul gol).

Simțim eficiența cafelei dacă o bem, de exemplu, în intervalul dintre orele 9,30-11,30 dimineața. De altfel, cam la aceste ore se delectează cu cafea funcționării din birouri, care au intuit probabil că atunci e momentul potrivit.

Se demonstrează a fi de asemenea eficientă cafeaua băută după masă, în timpul siestei, la mjlocul intervalului dintre orele 13.00 și 17.30.

 


Distribuie
..