Învaţă să descifrezi visele. Ele îţi spun de ce BOALĂ suferi

Distribuie

Visele pot oferi indicii vitale despre sănătate şi chiar pot avertiza specialiştii de boli ale căror simptome fizice se pot manifesta şi după ani de zile. Motivul pentru care visăm i-a pus în dificultate dintotdeauna pe cercetători. Ce se ştie cu exactitate este că majoritatea visează între patru şi şase vise pe noapte, dar ne amintim doar două-trei pe săptămână.

Se pare că femeile îşi amintesc ce au visat mai des decât bărbaţii pentru că au un somn mai uşor.

Mai mult, nu visăm toată noaptea. Creierul începe să creeze visele doar atunci când intrăm într-o anumită etapă a somnului, numită REM. Pentru că somnul REM este unul superficial, ne trezim foarte uşor în timpul unui vis.

Somnul REM are loc de vreo patru ori într-o noapte, prima oară având loc cam la 90 de minute după ce am adormit.

Însă, dacă visezi mai mult ca de obicei sau ai vise foarte active, aproape reale şi colorate, sănătatea ta poate fi în pericol, scrie doctorulzilei.ro.

COŞMARURI

Cauze posibile: betablocante, boli de inimă, migrene sau odihnă insuficientă

Medicamentele pentru tensiunea sanguină sunt foarte cunoscute pentru visele urâte pe care le provoacă. Betablocantele ajută vasele de sânge să se lărgească, însă experţii consideră că pot dezechilibra şi anumite substanţe cerebrale, lucru care dă naştere la coşmaruri.

Visele urâte pot fi asociate şi cu problemele cardiace, susţine un studiu olandez care a luat în considerare peste 6.000 de pacienţi. Cei care au un ritm cardiac neregulat suferă şi de coşmaruri, în special pentru că oamenii cu probleme la inimă vor avea, cel mai probabil, şi probleme la respiraţie, astfel nivelul oxigenului din creier fiind mai scăzut.

VISE ÎN CARE EŞTI ATACAT

Cauze posibile: boala Alzheimer sau Parkinson

Atunci când visezi că eşti atacat sau urmărit este un semn posibil al unei boli mintale sau a nervilor, cum este demenţa sau boala Parkinson.

Cei care visează violent, atacuri sau chiar înjură în timpul visului se pare că ar suferi de o tulburare a comportamentului REM care, se crede, este un defect în partea creierului care controlează „siguranţa“ viselor, adică ce ne opreşte să reacţionăm conform visului. Această tulburare dă naştere la vise violente şi-l face pe cel ce visează să lovească, să ţipe, uneori rănindu-se pe el sau pe partenerul de somn.

Visele violente sunt un indicator bun pentru demenţă, deoarece pot apărea chiar şi cu zece ani înainte de manifestarea bolii.

VISE BIZARE

Cauze posibile: alcoolul, infecţiile sau menopauza

Efectele alcoolului dispar târziu în noapte (sau dimineaţa devreme), fapt ce va afecta substanţele creierului şi va cauza vise ciudate. La fel se întâmplă şi în cazul infecţiilor din organism, deoarece sistemul imunitar îşi foloseşte toată energia pentru a se lupta cu virusurile. Femeile aflate la menopauză încep să aibă vise din ce în ce mai alerte, mai ciudate, în special din cauza fluctuaţiilor nivelurilor hormonale.

 VISE EROTICE

Cauze posibile: creativitate intensă

Visele cu subiecte sexuale sunt comune tuturor vârstelor şi sexelor, însă devin din ce în ce mai creative o dată cu vârsta. Cel mai des avem vise sexuale după 60 de ani. Oamenii aflaţi la vârsta pensionării se înscriu la tot felul de activităţi pentru a-şi umple timpul liber, lucru care ar putea explica numărul crescut de vise de natură sexuală pe care îl au.


Distribuie
..