Îţi plac murăturile? Uite ce boli tratează

Distribuie

Gogonele, varză murată, castraveţi, gogoşari, conopidă – toate acestea întregesc meniul nostru şi oferă organismului substanţele de care are nevoie. Mai mult, murăturile pot face minuni pentru mahmureală sau atunci când ai pofte de gravidă, dar puţină lume ştie câte beneficii au cu adevărat legumele murate. Vezi ce poţi să vindeci cu murături.

Murăturile sunt sărace în calorii şi bogate în minerale şi vitamine, cu precădere vitamina C. Varza murată are cel mai mare conţinut de vitamina C, 100 g acoperind un sfert din necesarul zilnic al unui adult. Murăturile care nu sunt fierte, ci doar puţin opărite, păstrează aproape intacte vitaminele, de aceea sunt indicate în acest sezon. Nutriţioniştii recomandă persoanelor sănătoase să consume murături şi seara, pentru că potolesc apetitul. Trebuie să se ţină însă cont şi de faptul că acestea favorizează retenţia de apă în corp. Acest lucru poate fi prevenit prin spălarea murăturilor înainte de a fi consumate, pentru a îndepărta surplusul de sare. Mai pot fi şi desărate, dacă sunt ţinute pentru o jumătate de oră în apă rece. Chiar dacă gustul nu va mai fi la fel de bun, aşa vei evita excesul de sare.

Asemănătoare culturilor de bacterii bune din iaurt, culturile de bacterii care se dezvoltă în murături au tot felul de beneficii pentru sănătate: îmbunătăţesc tranzitul intestinal, îmbunătăţesc funcţiile sistemului imunitar, scad numărul de reacţii alergice, reduc procesele inflamatorii, protejează organismul de infecţii, menţin flora bacteriană din interiorul intestinelor, care poate ajuta organismul să scape de kilogramele în plus şi să reducă senzaţia de foame.

Consumul de murături creşte imunitatea organsimului, ceea ce, în cazul copiiilor, poate fi vital.

Unele studii recente arată că un consum regulat de murături poate reduce riscul de concer de colon, datorită bacteriilor bune care menţin sănătatea intestinelor.

Studii recente arată că există o strânsă legătură între starea de sănătate a intestinelor şi starea psihică a unei persoane. Cu alte cuvinte, murăturile pline de probiotice sănătoase ajută organismul să lupte cu depresia, stările anxioase şi ajută la toate funcţiile cognitive, precum şi la gestionarea durerii în corp.

 

libertatea.ro


Distribuie
..