Îți miroase gura urât? Vezi care poate fi cauza și cum poți să o tratezi

Distribuie

Simţi că ai un miros neplăcut al gurii, sau un prieten a avut curajul să-ţi spună acest lucru? În afara jenei pe care o poate produce, halena poate fi şi semnul unei maladii serioase. Cam 20% dintre oameni au această problemă. Ce e mai rău e că unii nu ştiu… Ar fi bine să verifici şi tu dacă te aflii printre ei.

Iată ce poate determina apariţia halenei:

1. Gingivita sau parodontita. Este o inflamaţie a gingiei, cauzată de prezenţa bacteriilor care se infiltrează în os sau la nivelul rădăcinii dintelui şi îl atacă. Gingivita netratată devine parodontită. Ce factori pot declanşa gingivita? Sarcina, fumatul, menopauza.

Cum se tratează. Printr-o bună igienă buco-dentară se poate reduce şi preveni evoluţia gingivitei. O vizită la stomatolog se impune pentru diagnostic şi pentru a vedea gradul de afectare a dinţilor. Apoi, se stabileşte un detartraj (e bine să fie făcut la 6 luni odată). E recomandată spălarea dinţilor de 2-3 ori pe zi, minimum 2 minute. Poţi folosi şi bicarbonat de sodiu pentru a reduce mirosul urât. Nu uita de aţa dentară!

2. Limba încărcată. Bacteriile care se află pe limbă pot fi şi ele o sursă de miros urât. Partea de deasupra a limbii, fiind prost irigată de salivă, poate antrena o putrefaţie a bacteriilor.

Cum se tratează. Fă zilnic duşuri bucale, împrospătându-ţi gura cu soluţii pe bază de mentol. Foloseşte o periuţă de dinţi care are şi curăţitor de limbă. Nu folosi periuţa, fiindcă poţi răni suprafaţa limbii. În microleziuni se pot strecura bacterii.

3. Caria dentară sau abcesul. Şi acestea pot determina halena. Iată de ce la dentist trebuie să mergi periodic la control, nu numai când te doare un dinte. Cariile incipiente nu dor.
Cum se tratează. Tratează cariile din vreme şi clăteşte-te cu apă de gură. În cazul unei infecţii, e nevoie de antibiotic şi tratament. Mergi, deci la control!

4. Protezele dentare. În zilele noastre există mulţi oameni care au proteze parţiale sau totale. Purtate vreme îndelungată, acestea pot da gurii un miros specific. Mai ales protezele care au metal în compoziţie. Bacteriile îşi găsesc locuri perfecte în aceste zone.

Cum se tratează. Igienă ireproşabilă. Spălarea protezei după fiecare masă, cu o perie specială. Dacă e detaşabilă, pune-o seara într-un pahar cu o soluţie aseptică specială (pastile efervescente care se diluează în apă), timp de 15 minute.

5. Aciditate gastrică. De obicei cei care au reflux esofagian (peste 80% din populaţie) au şi halenă. Acidul conţinut de stomac, care serveşte digestiei, urcă adesea către esofag, mai ales dacă mănânci seara târziu şi apoi te culci imediat.

Cum se tratează. Mai întâi e nevoie de un consult la ORL pentru a examina coardele vocale. Dacă sunt roşii şi umflate în partea posterioară este semnul clar de reflux gastro-esofagian. După un tratament specific care durează cam o lună, se rezolvă problema. Evident, există apoi nişte restricţii alimentare. Alte probleme: ulcerul, gastrita, esofagita se rezolvă prin tratamente de specialitate.

6. Amigdalele inflamate. La pacienţii tineri, între 20-30 de ani, există aşa-numitele cripte amigdaliene, în care se ascund germeni. Orice rest alimentar se poate opri aici. În urma reacţiei apare o pastă albicioasă numită cazeum. La început, aceste depuneri sunt albe, apoi se îngălbenesc şi emană un miros foarte urât.

Cum se tratează. Dacă ai această problemă e bine să consulţi medicul specialist, care va efectua scoaterea parţială sau totală a amigdalelor.

7. Sinusurile cu probleme. În zona sinusurilor pot pătrunde corpi străini cu diverse ocazii. Fie după un tratament dentar, fie în alte situaţii. Aceste resturi pot duce la proliferarea bacteriilor şi în final la apariţia unui miros urât. Aceastea pot coborî în gură.

Cum se tratează. Mai întâi e necesar un examen ORL al sinusurilor. Dacă e cazul se intervine chirurgical prin lărgirea sinusurilor pentru a permite secreţiilor stagnante să iasă.

8. Medicamentele. Anumite medicamente determină uscarea gurii. Acestea pot fi antihistaminice, antidepresive, pentru scăderea tensiunii arteriale. Saliva are şi rol de spălare a cavităţii bucale, fiind bogată în substanţe antibacteriene.

Cum se tratează. Bea apă sau infuzii de mentă pipărată sau verde pentru a umidifica interiorul gurii şi a elimina bacteriile. Mai poţi consuma citrice care sporesc producţia salivară.

9. Ficat încărcat. Dacă ficatul tău are probleme, mănânci mai gras, eşti obosit, consumi multe proteine, se produce o dereglare în funcţia ficatului. Azotul care rezultă din digestie nu este eliminat şi urcă înapoi în stomac, ieşind în zona bucală.

Cum se tratează. Medicul gastroenterolog va stabili natura problemelor. În unele situaţii poate exista o hepatită sau chiar o ciroză heaptică. Consumă multe legume şi fructe bogate în glucide de calitate. Evită proteinele animale în exces (carne, ouă, peşte, brânzeturi). Redu alcoolul şi tutunul care perturbă funcţiile ficatului.

10. Ciclul premenstrual. Şi această perioadă poate determina o halenă temporară. Înainte de menstruaţie, din pricina modificărilor hormonale care se produc la femei, creşte şi producţia plăcii dentare care favorizează proliferarea bacteriilor. Aceste schimbări hormonale influenţează şi flora intestinală şi încarcă răsuflarea cu sulf.

Cum se tratează. O igienă dentară şi bucală ireproşabilă asigură o eliminare a mirosului în această perioadă, dar nu va înlătura cauza.

 

libertatea.ro


Distribuie
..