”Ianopauza” sau ce beneficii ai dacă NU bei alcool toată luna ianuarie

Distribuie

„Ianuarie pe uscat“ sau „ianopauza“. Aşa se numeşte abţinerea de la alcool vreme de o lună la începutul unui nou an, după excesele de sărbători. „Este o vacanţă pentru ficat“, titrează revista „New Scientist“, care a publicat un studiu privind nenumăratele beneficii ale ianopauzei.

Redacţia „New Scientist“ a reprezentat echipa de voluntari care s-au abţinut, timp de o lună, de la orice formă de alcool, scrie adevarul.ro

Micul proiect s-a desfăşurat sub supravegherea medicului Rajiv Jalan, de la Institutul pentru Sănătatea Ficatului şi Aparatului Digestiv din cadrul Colegiului Universitar din Londra.

Niciunul dintre participanţi nu era consumator înrăit de alcool, ci dimpotrivă, toată echipa editorială se încadra în categoria consumului normal de băuturi alcoolice.

Modificări dramatice 14 editori ai publicaţiei britanice au fost împărţiţi în două grupuri: un grup a continuat să consume alcool în mod obişnuit, iar celălalt nu a mai pus alcool în gură vreme de cinci săptămâni.

În primul rând, nivelul grăsimilor din ficat a scăzut cu 15%-20% după luna de abstinenţă. Nivelul glicemiei a scăzut şi el cu aproximativ 23%, iar cel al colesterolului total – cu aproape 5%. În plus, voluntarii care au stat „pe uscat“ au dormit mai bine, au slăbit 1,5 kilograme, în medie, au putut să se concentreze mai eficient la serviciu şi s-au simţit mai bine în general decât cei care au continuat să bea un pahar de alcool la fiecare câteva zile. Singura parte negativă a fost că viaţa socială a voluntarilor care nu au mai pus gura pe alcool a avut de suferit.

„Aceste rezultate arată că până şi o perioadă scurtă de abstinenţă are efecte benefice asupra ficatului. Şi dacă au reuşit să stea o lună pe uscat nişte jurnalişti, atunci nimeni nu mai are nicio scuză să încerce“, spune Nick Sheron, profesor în cadrul Universităţii Southampton, SUA. 


Distribuie
..