Răceala la OVARE, simptome și tratament

Distribuie

Boala numită popular “răceală la ovare”, nu este la fel de banală ca răceala adevărată şi în timp poate duce la infertilitate. Iată cum se manifestă şi cum te poţi trata.
Noi îi spunem “răceală la ovare”, medicii îi spun anexită sau, mai nou, boala inflamatorie pelvină. În ciuda denumirii populare, nu are nicio legătură cu răceala pe care o cunoaştem toţi, manifestată prin strănut, tuse sau dureri de gât şi, după unii medici, nu are absolut nicio legătură cu frigul.

De ce “răceşti” la ovare

Adevăratul vinovat este o infecţie bacteriană sau de altă natură, care ajunge la ovare, trompele uterine sau chiar uter. De obicei, este o boală cu transmitere sexuală, de exemplu chlamydia sau gonoreea. Din păcate, aceste boli au simptome destul de vagi, care sunt ignorate. Între timp, infecţia avansează şi din vagin ajunge la colul uterin, uter şi ovare.

O infecţie care să ducă la răceală poate apărea şi în urma avortului, naşterii sau altei intervenţii medicale.

Cum se manifestă răceala la ovare

Simptomele pot fi mai uşoare sau mai grave şi variază de la o femeie la alta

– Durere în zona pelvină şi/sau lombară
– Scurgeri vaginale cu miros urât
– Menstruaşii neregulate
– Durere la contactul sexual
– Dureri la urinare
– În stadii mai avansate febră, diaree, vărsături.
Poţi avea o răceală la pvare, chiar dacă nu ai toate aceste simptome. Boala poate să evolueze în tăcere, mai ales dacă e provocată de chlamydia, şi de multe ori este descoperită abia când femeia caută cauzele infertilităţii.
Infertilitatea se instalează pentru că răceala la ovare produce ţesut cicatricial şi abcese, blocând trompele uterine. Din acelaşi motiv, poţi să ai sarcini extrauterine sau dureri pelvine cronice.

Cum se tratează răceala la ovare

Dacă bănuieşti că suferi de aşa ceva, neapărat mergi la doctor! Acesta ar trebui să ia probe de secreţie din vagin şi col pentru a vedea exact ce bacterie îţi provoacă simptomele, apoi să îţi recomande un tratament potrivit. De obicei şi partenerul actual trebuie să facă analize şi tratament pentru a preveni reinfectarea ta.

În general, tratamentul constă în antibiotice, dar numai cele prescrise de medic. Tratamentele naturiste pot ajuta, dar nu trebuie să te bazezi pe ele. Chiar dacă simptomele dispar în urma unui tratament naturist, asta nu înseamnă că boala este vindecată.

Cum să previi răceala la ovare

– Fereşte-te de bolile cu transmitere sexuală şi fă regulat analize pentru depistarea lor precoce.
– Nu face spălături vaginale fără recomandarea medicului.
– Ai grijă la igiena intimă.

unica.ro.


Distribuie
..