Efectele nemaipomenite ale fructelor uscate pentru sănătate şi frumuseţe

Distribuie

Dacă eşti deja la dietă sau pur şi simplu ţi-ai făcut un obicei din a consuma o mână de fructe uscate în fiecare zi, ca gustare, ştii deja că acestea sunt minunate surse de vitamine, grăsimi sănătoase şi nutrienţi. Însă, pe lângă beneficiile aduse stării de sănătate, fructele uscate sunt excelente şi pentru îngrijirea pielii.

Migdalele – aceste fructe sunt bogate în acizi graşi esenţiali, fibre şi proteine, compuşi care asigură o digestie eficientă, satură şi scad nivelul de colesterol “rău” din organism, scrie csid.ro. De asemenea, migdalele cresc secreţia de hemoglobină, care ajută la o mai bună circulaţie a sângelui, prevenind astfel afecţiunile cardiovasculare. Bogăţia de antioxidanţi din acest fructe în formă de inimă asigură, în acelaşi timp, protecţia în faţa a diverse tipuri de cancer, cum este cel mamar sau cel pulmonar. 

Migdalele sunt perfecte şi pentru tenurile grase, acneice. Se poate prepara o pastă de migdale măcinate ţinute la înmuiat în apă şi lapte, se aplică pe faţă şi se lasă 30 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă sau ceai de muşeţel. Astfel, celulele moarte sunt eliminate iar pielea se exfoliază în mod natural, permiţănd regenerarea pielii. Şi părul are de câştigat de pe urma migdalelelor. Pentru părul uscat, fragil, lipsit de vitalitate, este recomandat uleiul de migdale, care se aplică pe păr înainte de şamponare, se lasă acoperit capul timp de 20 de minute cu o folie de plastic sau un prosop şi apoi se spală părul cu un şampon delicat. Uleiul de migdale va întări firul de păr, dar îl va face în acelaşi timp mai moale şi mai uşor de periat, conferind totodată strălucire şi un aspect sănătos.

Nucile – mai sunt numite şi hrană pentru creier  şi pe bună dreptate deoarece acizii graşi Omega 3 se găsesc în aproximativ 60% din lipidele din creier, iar nucile sunt o sursă excelentă de astfel de grăsimi sănătoase. În plus, antioxidanţii şi mineralele conţinute asigură o bună oxigenare a sângelui şi ajută la menţinerea sănătăţii cardiovasculare, dar şi la hidratarea corectă a pielii, uniformizând tenul şi dând strălucire. Din nuci se poate prepara şi o mască pentru regenerarea pielii se amestecă o mână de nuci măcinate cu 3 linguriţe de iaurt şi se aplică pe faţă, se lasă 10-15 minute şi se clăteşte cu apă călduţă. Nucile conţin acid linoleic, un ulei care ajută la catifelarea pielii şi care ţine la distanţă ridurile şi liniile fine de expresie.

Fisticul – acest fruct conţine din belşug vitamina E şi antioxidanţi care ajută cu adevărat la menţinerea greutăţii, a sănătăţii în general, dar şi a frumuseţii pielii. De exemplu, vitamina E protejează epidermul de razele UV, întârzie procesul de îmbătrânirea celulară şi previn apariţia cancerului de piele. În fistic se regăsesc carotenoide, luteină şi zeaxantină, compuşi care rareori se găsesc în alte alimente în cantitate atât de mare, şi care au capacitatea de a neutraliza efectele radicalilor liberi, aceşti duşmani ai corpului responsabili de numeroase maladii degenerative cronice, cum este diabetul, Boala Alzheimer, Parkinson sau bolile de inimă. De asemenea, uleiul de fistic este eficient şi în îngrijirea pielii, conferind supleţe, catifelare şi fiind rapid absorbit, fără să lase o peliculă grasă la suprafaţă.

Stafidele – sunt o sursă de dulce natural care ajută la creşterea apetitului şi care previn apariţia cariilor dentare. Stafidele au destul de multă fructoză şi glucoză, elemente care conferă multă energie, dar care împiedică acumularea de colesterol rău în organism.  De asemenea, stafidele au un conţinut crescut de vitamina A, care protejează vederea şi redă strălucirea ochilor, şi resveratrol, un antioxidant miraculos care încetineşte îmbătrânirea celulelor şi ajută la menţinerea elasticităţii pielii. Totodată, stafidele sunt surse bogate de potasiu, magneziu, fosfor şi fier, fiind recomandate în special persoanelor care suferă de anemie.

Caju – aceste fructe au o reputaţie destul de pătată din cauza caloriilor, nu puţine la număr, pe care le deţine. Însă, consumate cu moderaţie, ajută chiar la scăderea în greutate, conferă saţietate, ţin sub nivelul de colesterol, previn migrenele şi tensiunea arterială crescută. Cantitatea crescută de uleiuri şi vitamina E din caju este benefică şi pentru piele, reducând efectele nocive ale soarelui şi având proprietăţi anti-aging. De asemenea, caju este bogat în cupru, care joacă un rol important în producerea de melanină, pigmentul care dă culoare pielii şi părului, şi magneziu, mineral care ajută la prevenirea căderii părului.


Distribuie