Durerea în timpul actului sexual poate ascunde boli

Distribuie

Un disconfort în timpul raportului sexual arată, în marea majoritate a cazurilor, o inflamație prezentă la nivelul vaginului sau al labiilor. Boala se numește vulvo-vaginită simplă.

15% dintre femei prezintă acest disconfort în timpul actului sexual, iar dacă evaluarea ecografică arată normal, e indicată și o analiză a secrețiilor. Medicul va cere în special analiza pentru clamidia.

În timpul vizitei la medicul ginecolog, semnalați-i sincer și dacă secrețiile genitale au un alt aspect sau un miros neplăcut, pentru că astfel tocmai îi indicați că aveți o infecție. Secrețiile genitale abundente sunt determinate de infecții cu tricomonas, chlamidia, streptococ sau stafilococ.

Specialiștii ginecologi vă recomandă să povestiți și dacă partenerul are anumite simptome în sfera genitală. Absolut toate infectiile genitale se pot manifesta mai întâi la bărbat și apoi la femeie.

Mai mult, ginecologul trebuie să știe dacă aveți neplăceri în zona genitală în timpul urinării, mai ales dacă examenul de urină iese normal, iar urocultura e negativă.

Există nu numai cistite bacteriene, care pot fi descoperite prin examen de laborator cum e urocultura, dar există și cistitele nebacteriene care sunt date de congestiile pelvine. În cadrul congestiilor pelvine este cuprinsă și vezica urinară. În acest caz, simptomele neplăcute trec doar cu analgezice.

Dacă la o simplă consultație îi semnalați specialistului astfel de probleme delicate, tocmai i-ați indicat 25% din diagnostic.

Durerea în timpul actului sexual implică și o ecografie transvaginală. Formațiunile tumorale pe ovare sau pe uter sunt unele dintre cele mai grave afecțiuni care pot fi detectate, dacă durerea apare în timpul actului sexual.

De asemena, disconfortul în timpul actului sexual poate arăta o leziune pe colul uterin, la care sunt obligatorii câteva examene. Primul e testul Papanicolau, urmat de colposcopie. Aceste examene recomandă sau nu și biopsierea colului uterin.

Așa că la o vizită la medicul ginecolog, nu evitați să povestiți fără jenă despre aceste probleme.

oanacuzino.ro


Distribuie