De ce se nasc tot mai mulți copii cu intoleranță la lactoză

Distribuie

Deşi laptele este considerat unul dintre cele mai sănătoase produse alimentare, unii bebeluși se nasc cu intoleranță congenitală la lactoză, ceea ce înseamnă că organismul micuțului nu poate digera componentele laptelui. Potrivit medicilor, în ultima perioadă tot mai mulți copii se nasc cu această afecțiune.

Acum doi ani, Elena Pasat din Chișinău a adus pe lume un băiețel. Când micuțul avea un an și patru luni, a aflat că acesta este intolerant la lactoză.

„Pe langa panelul de alergene am dat si teslete la intoleranta care a iesit pozitiv la gluten si la proteina de lapte, si multe alte produsa cum ar fi orez, boboase, ovaz, mar, morcov. E o lista destul de lunga”, a spus mama, Elena Pasat.

Totuși, Dragoș s-a obişnuit cu alimentaţia fără lactoză.

„Este deficil când mergem afara sau in ospetie. În casă am adoptat regula, nu sunt prodesele astea, nu le vede, nu le cere. Respectiv am schimbat si noi modul de viata, mai sanatos. Si tot ce preparam pentru el mancam si noi. Si invers cu mici exeptii”, a spus mama, Elena Pasat.

Dar acest caz este mai degrabă o excepţie, decât o regulă. De obicei, deficitul primar de lactoză se manifestă în prima lună de la naștere până cel târziu la un an.

„Aceasta nu poate fi definită ca o boală clasică. Este o problemă temporară, căreia anterior nu i s-a acordat prea multă atenție ca acum. În prezent, părinții sunt mai mult sau mai puțin informați. De fapt, aceasta este o deficiență a enzimei lactază, care nu trebuie confundată cu lactoza. Lactoza este zahărul din lapte, care se găsește şi în laptele matern.”, a menţionat medicul pediatru, Nicolae Cechir. 

În Moldova nu există o statistică a copiilor care se nasc cu intoleranță la lactoză. Acestora li se prescrie o dietă specială fără lactate, după consultarea medicilor.

„Principalul motiv pentru ca bebeluşul să treacă la alimentaţia cu lapte praf este faptul că nu crește în greutate. Majoritatea copiilor cu deficit de lactoză, și chiar cu simptome cum ar fi diareea, se pot dezvolta destul de normal.”, a spus medicul pediatru, Nicolae Cechir. 

Potrivit medicilor, persoanele cu intoleranță la lactoză pot duce o viaţă normală. În cazuri foarte rare, afecțiunea persistă până la maturitate.


Distribuie
..