De ce NU trebuie să înfăşaţi bebeluşii şi cât de PERICULOASĂ este aceasta pentru sănătatea micuţilor

Distribuie

Foarte mulţi părinti cred că bebeluşilor le place să fie infăşaţi, mai ales la început, în primele două-trei luni de viaţă, pentru că au impresia că senzaţia este asemănătoare cu cea din pantecele mamei. Totuşi, înfăşarea expune bebeluşii unor riscuri, care pot duce la probleme grave de sănătate.

Părinţii îşi înfaşă strâns copiii pentru că vor ca aceştia să aibă picioarele drepte sau să-i păzească de colici. Medicii însă spun că acest lucru îi expune riscului de displazie de şold.

Displazie de şold

Aceasta este o anomalie a şoldului care provoacă deplasarea capului femurului din cupa acetabulară de la nivelul pelvisului. Copiii cu această anomalie au un picior mai scurt decât altul. 

Formele simple de displazie de şold se tratează de multe ori fără tratament. Însa cum nu se poate şti din timp dacă acest lucru se va întâmpla, copilul trebuie păzit.

Tratamentul include purtarea unui aparat care ţine şoldurile îndepărtate, dar nu este exclusă o intervenţie chirurgicală  pentru a îndrepta şoldul în poziţia normală, asta în cazul în care displazia este depistată târziu ori dacă aparatul nu poate rezolva problema.

Risc de supraîncălzire

Un alt risc la care părinţii îşi expun copilaşii atunci când îi înfaşă strâns este cel de supraîncălzire. De foarte multe ori, febra copilului ascunde o supraîncălzire, iar părinţii se sperie şi le dau medicamente antitermice sau se adresează medicului, necunoscând de fapt cauza.


Distribuie
..