De ce NU E BINE să te speli pe dinţi imediat după masă

Distribuie

Contrar percepţiei generale, spălatul pe dintţ imediat după ce-ai mâncat poate dăuna sănătăţii danturii. Mai ales după ce ai consumat alimente acide, periajul dinţilor agresează suplimentar dantura, favorizând astfel apariţia cariilor.

Medicii stomatologi recomandă, în locul perierii dinţilor sau folosirii gumei de mestecat, să bei un pahar cu apă după fiecare masă. Astfel vei îndepărta resturile alimentare de dimensiuni mari şi vei grăbi refacerea pH-ului de la nivelul cavităţii bucale, scrie bzi.ro.  De-abia la o oră după ce-ai mâncat este indicat spălatul pe dinţi. Şi seara, după cină, este valabilă aceeaşi regulă, mai ales în cazul persoanelor care consumă alimente acide cum sunt citricele. 

Dinţi sensibili, risc crescut de carii 

Recomandarea specialiştilor conform căreia ar trebui să mergem la un control stomatologic de rutină măcar o dată la şase luni este îndreptăţită. Asta pentru că o carie începe să se formeze cu mult timp înainte de a fi vizibilă cu ochiul liber, iar medicul stomatolog ar putea să o observe încă de la primele semne şi să o trateze, salvând integritatea dintelui respectiv. 

De altfel, sensibilitatea dentară ar trebui să fie primul semnal de alarmă care să ne trimită la medic. 60% din populaţie suferă de sensibilitate dentară la consumul alimentelor dulci, reci, acre sau calde. Neglijarea igienei orale sau perierea incorectă a danturii duce la apariţia pe coroana dentară a unor canalicule, care, netratate la timp, se transformă în carii. Şi parodontoza apare din aceleaşi cauze, gingiile retragându-se de pe dinţi în condiţiile unei igiene precare.

Saliva protejează dantura

Unul dintre rolurile salivei, pe lângă cel de iniţiere a procesului de digestie, este acela de a proteja dantura împotriva cariilor, datorită conţinutului său bogat în enzime. De aceea, este important să depistăm din vreme eventualele disfuncţii salivare, cum sunt gura uscată, halitoza (mirosul neplăcut al respiraţiei), gustul modificat al mâncării, sau un nivel ridicat al acidităţii salivei. 

Pe lângă enzime, în gură există şi o varietate de bacterii, principalii factori favorizanţi ai cariilor. Bacteriile din gură se hrănesc în special cu dulciuri, iar atunci când le primesc, cresc mediul acid şi, astfel, atacă smalţul dinţilor. Cu ajutorul unui test simplu disponibil în unele cabinete stomatologice moderne din ţară noastra, se poate depista nivelul acidităţii salivei.

De ce apare tartrul 

Teoretic, ar trebui să ne spălăm pe dinţi la fiecare patru ore, deoarece la acest interval se reface placa bacteriană din gură. Cu cât amânăm mai mult momentul perierii dinţilor, cu atât aceasta se îngroaşă mai mult şi se solidifică, alcătuind astfel tartrul, care este mult mai dificil de îndepărtat, fiind nevoie de ajutorul medicului stomatolog.

Distribuie