De ce copiii se nasc cu ochi albaştri

Distribuie

Toţi copiii când se nasc au ochii albaştri. „Vinovat” de acest lucru este melanina, moleculele care dau culoare părului, ochilor şi pielii. Dacă irisul conţine o cantitate mare de melanină, ochii pot deveni negri sau căprui.

Potrivit unui oftalmolog american, la naştere concentraţia acesteia este foarte mică: „este un fenomen normal deoarece culoarea ochilor la copii se defineşte abia de la 2 ani”.

Cu cât cantitatea de melanină este mai puţină  în organism, cu atât mai albaştri sunt ochii copilului. Dacă cantitatea de melanină este medie, copiii au ochii verzi sau de culoarea alunelor. În cazul în care această cantitate este mare, copilul va avea ochii negri sau căprui.

Când se nasc, copiii au cantitatea necesară de melanină pentru întreaga viaţă. Acest lucru însă, se manifestă treptat.

Persoanele care suferă de albinism nu au deloc melanina în iris, iar ochii lor par a fi roz din cauza faptului că vasele de sânge din spatele ochilor reflectă lumina.

Părinţii nu trebuie să-şi facă griji dacă copiii lor se nasc cu ochii albaştri, după primele 6 luni de viaţă, culoarea irisului se stabilizează. La formarea irisului influenţează şi mediul, uneori medicamentele.

 

 

 

 

 


Distribuie