De ce apar durerile de SÂNI la femei şi cum TREBUIE îngrijiţi aceştia

Distribuie

Durerile la nivelul sânilor pot să apară într-unul sau în ambii sâni ori în regiunea axilei. Severitatea durerilor de sân variază de la femeie la femeie, şi aproximativ 15% dintre femei au nevoie de tratament medical.

Deşi durerea de sân nu este asociată direct cu cancerul de sân, femeile care prezintă anomalii ale sânului, inclusiv dureri de sâni, ar trebui să consulte medicul, informează realitatea.net

Dureri de sâni ciclice şi non-ciclice

Există două tipuri principale de dureri de sân: ciclice şi non-ciclice.

Durerile de sâni ciclice sunt legate de felul în care ţesutul mamar răspunde la variaţiile lunare de estrogen şi progesteron. Cu câteva zile înainte de mestruaţie, sânii pot fi umflaţi, dureroşi şi să prezinte noduli. Durerile de sâni se încheie odată cu finalizarea menstruaţiei. Media de vârstă a femeilor care au dureri de sâni ciclice este de 34 de ani. Acestea pot să dureze câţiva ani, dar, în general, încetează după menopauză.

Deşi durerile de sâni ciclice sunt, de obicei legate de menstruaţie, stresul poate afecta, de asemenea, nivelul hormonilor şi, în acest fel, determină apariţia durerilor de sâni.

La fel, activitatea fizică, ridicarea de greutăţi, utilizarea prelungită a braţelor pot să determine dureri de sâni (prin înflamarea muşchilor pectorali).

Cum îţi îngrijeşti sânii

Durerile de sâni non-ciclice sunt mai puţin frecvente şi nu sunt legate de menstruaţie. Durerile de sâni non-ciclice sunt mai frecvente la femeile între 40 şi 50 de ani şi, de obicei, se manifestă prin durere într-un anumit punct al sânului. Sunt puse în legătură cu leziuni anterioare ale sânilor sau efectuarea unei biopsii.

Au mai fost puse în legătură cu un stil de viaţă nesănatos. Dacă suferi de dureri de sâni non-ciclice trebuie să consulţi medicul pentru că pot să anunţe o infecţie, o tumoră  benignă sau malignă.

În toate aceste cazuri este obligatoriu să ştii cum îţi autoexaminezi sânii!

Factori care determina aparitia durerilor de sani

Pilulele contraceptive orale;

Terapia de substituţie hormonală (metodă prin care sunt furnizaţi organismului hormoni sintetici, în cazul în care sunt constatate dezechilibre şi niveluri scăzute de hormoni). O metodă folosită mai ales la menopauză când organismul nu mai poate produce anumiţi hormoni.

Creştere în greutate;

Sutiene nepotrivite;

Nodul benign: un nodul duros, dur şi mobil la pipăit;

Sâni mari şi grei.


Distribuie
..