Cum să educi copilul fără violenţă

Distribuie

Pentru a linişti copiii, la supărare mulţi părinţi aplică metode drastice. Acestea se rezumă la strigăte, uneori lovituri şi ameninţări. Deoarece copiii se stresează rapid şi au o atitudine pozitivă faţă de lucrurile din jur, certurile părinţilor îi afectează mult.

Mai multe studii demostrează că părinţii care folosesc metode severe de educaţie, au de pierdut în relaţia cu propriul copil.

Chiar dacă aceştia regretă fiecare faptă care vine din supărare, copiii sunt afectaţi.

Ţipând la copii, adulţii consideră că aceştia vor realiza că au greşit şi astfel vor învăţa să devină mai ascultători. Nici pe departe acest lucru nu este adevărat. Îţi propunem câteva sfaturi de a educa copilul şi de a-l învăţa să fie disciplinat fără a apela la strigăte, bătaie şi alte „modalităţi” de educaţie.

  1. Copilul trebuie să se simtă iubit. Chiar dacă ai un copil mai obrăznicuţ, nu trebuie să arăţi nemulţumire şi reproşuri faţă de el. Copii trebuie lăudaţi şi apreciaţi pentru fiecare realizare, fie aceasta şi foarte mică. Un copil care este înconjurat de iubire şi afecţiune, creşte corect. În cazul în care acesta face pozne, spune-i frumos dar nu-l pedepsi. E important ca el să aibă încredere în vorba ta şi să înţeleagă de bună voie tot ce-i spui.

 

  1. Arată-i cum îţi poate fi de ajutor. De obicei, atunci când copiii se implică în unele activităţi pe care le fac maturii, aud răspunsuri de genul: „nu ai voie, nu se poate”. Aceasta este o modalitate incorectă de a învăţa copilul să se implice în activităţi. Micuţii au tendinţa de a repeta tot ce fac maturii. Prin asta îşi dau importanţă şi se simt maturi. Ca părinte, trebuie să stabilieşti anumite lucruri pe care să le faci împreună cu piciul tău, el va simţi că te ajută şi este de folos, iar tu îl vei lăuda şi îi vei mulţumi pentru ajutor.

 

Acordă-i atenţie. De mici, copiii au deprinderea de a fi în centrul atenţiei. Dacă aceştia nu obţin atenţie prin fapte bune, vor încerca să fie luaţi în seamă prin alte metode. Ai grijă să nu-i acorzi mai multă atenţie când face ceva greşit decât atunci când face o faptă bună.

  1. Învaţă-l să înţeleagă că tu vorbeşti serios. Atunci când părinţii promit un lucru dar nu se ţin de cuvânt, copiii îşi pierd încrederea. Este important ca de fiecare dată când ai promis ceva, să realizezi ce ai spus. Acest lucru va face copilul să înţeleagă că tu vorbeşti serios. Şi în cazul în care îl  chemi la masă dar nu vine, du-te după el şi ia-l de mână.

 

  1. Fii un model pozitiv pentru copilul tău. Copiii văd comportamentul maturilor şi îl imită. Dacă aceştia văd că părinţii au un comportament pozitiv, vorbesc frumos, se salută,  vor face şi ei aşa. În cazul în care părinţii înjură, strigă, lovesc, copiii automat învaţă să aibă un comportament agresiv. Acelaşi lucru se întâmpă şi atunci când faci ordine, când pregăteşti masa, când mergi la cumpărături.

 

Un copil educat porneşte de la atitudinea şi comportamentul de acasă. Copilăria e cea mai frumoasă etapă a vieţii, ai grijă ca şi copilul tău să se bucure de aceasta.


Distribuie