Cum să alegi cea mai bună metodă de CONTRACEPŢIE pentru corpul tău

Distribuie

Stabilirea momentului în care să aveţi un copil este foarte importantă, nu numai din punct de vedere fizic, ci şi social. Ca să fii sigură că îi vei dărui copilului tău toată atenţia şi toată dragostea de care are nevoie, trebuie să îţi fi îndeplinit tu, mai inainte, câteva scopuri personale. Vezi mai jos care este metoda de contracepţie potrivită pentru tine.

Metode şi efecte secundare

Cea mai simplă metodă este stabilirea perioadei de ovulaţie. Acest lucru se poate face cu ajutorul unui indicator, prin metodă a calendarului sau prin determinarea temperaturii corpului, scrie unica.ro. Alte moduri de planning familial includ contraceptivele orale, prezervativele, dispozitivele intrauterine, diafragmele şi injecţiile sau plasturii contraceptivi. Dar, dacă nu ştii care este varianta cea mai bună pentru corpul tău, trebuie să consulţi o clinică specializată.

Un consilier îţi poate spune care sunt toate variantele potrivite pentru tine. Din cauza efectelor secundare pe care le au unele contraceptive, alegerea trebuie făcută cu grijă. Contraceptivele orale conţin o cantitate mare de hormoni. Din această cauză, nu este indicat să le cumperi fără reţetă.

Efectele secundare nu apar numai în cazul în care contraceptivele interacţionează negativ cu corpul tău. Greaţa, durerile de cap sau creşterea în greutate sunt semne că organismul tău reacţionează la respectivele anticoncepţionale. Injecţiile contraceptive, mai puţin folosite, pot provoca reţineri de lichide în organism, depresii, tensiune la nivelul sânilor sau sângerări.

Deşi multe dintre efectele secundare dispar după 3 luni de la începerea tratamentului, trebuie să ţii cont şi de riscul apariţiei altor afecţiuni: arteroscleroză, cheaguri de sânge, probleme cu vezica urinară, cancer cervical sau cancer la sân. Un dispozitiv intrauterin poate fi o metodă eficientă de control al natalităţii, pentru că schimbă mediul în uter, făcând procrearea imposibilă.

Efectele secundare ale unui dispozitiv intrauterin includ posibile crampe şi sângerări în cantităţi mai mari, pe timpul menstruaţiei. Partea bună a dispozitivelor intrauterine este că sunt eficace pe o perioadă lungă – ani de zile – şi sunt uşor de folosit. Odată îndepărtat, concepţia este, din nou, posibilă. 


Distribuie
..