Cum poţi să te îmbolnăveşti de la TOALETĂ şi cum te protejezi
Toate suprafeţele dintr-o toaletă publică sunt invadate pur şi simplu de bacterii. Totuşi, dacă ai o imunitate normală şi respecţi câteva reguli de igienă nu ar trebui să ai probleme. Vezi care sunt acestea.
Ce bacterii se găsesc în toaletele publice
S-au luat probe din toalete aflate în avioane, mall-uri, spitale, clădiri de birouri, restaurante, iar în ele s-au găsit microorganisme care pot provoca o mulţime de boli, de la furuncule până la diaree: E. coli, stafilococi, enterococi, virusul răcelii şi chiar virusul hepatitei A.
Care e riscul de îmbolnăvire
Scaunul de toaletă nu este un pericol public, aşa cum am crede. De fapt, se întâmplă rar ca cineva să ia o boală prin intermediul lui pentru că multe bacterii şi virusuri nu trăiesc mult pe suprafaţa rece şi uscată, scrie unica.ro. În plus, patogenii nu pot traversa bariera pielii, ci intră în corp doar printr-o rană sau prin mucoase. Ca să te îmbolnăveşti ar trebui să ai o rană undeva sau sa atingi scaunul de toaletă cu mucoasa genitală, ceea ce nu prea se îmtâmplă.
O problemă reală, în schimb, sunt acei germeni din materiile fecale care, după ce se trage apa, sunt aruncaţi în aer şi pot fi inhalaţi odată cu stropii microscopici de apă.
Cum te aperi de boli
Prima şi cea mai importantă apărare este sistemul tău imunitar. Nu trăim într-o lume sterilă şi în fiecare secundă suntem expuşi patogenilor, dar majoritatea sunt ucişi imediat de sistemul imunitar.
Al doilea lucru foarte important este să te speli pe mâini după ce foloseşti toaleta. Pare „la mintea cocoşilor”, dar adevărul este că foarte mulţi oamenii nu o fac sau nu o fac cum trebuie, iar mâinile noastre sunt cele care ne îmbolnăvesc de obicei pentru că după ce am atins suprafeţele murdare ne atingem nasul, gura sau ochii.
De asemenea, îţi micşorezi riscul de îmbolnăvire dacă părăseşti cabina de toaletă imediat ce ai tras apa ca să nu inhalezi aerosolii contaminaţi şi dacă eviţi să atingi lucrurile din baie.