Cum îndepărtezi o căpușă dacă o găsești pe tine

Distribuie

Căpușele sunt niște insecte mici care se hrănesc cu sângele gazdelor de care se prind. Acestea pot transmite numeroase boli, destul de grave, de aceea este important s-o îndepărtezi imediat de cum o descoperi pe tine. Iată cum trebuie să procedezi:

Scoate căpușa cu o pensetă

Pentru a scoate o căpușă din piele, trebuie să folosești o pensetă cu vârful ascuțit și să faci astfel:
Apucă insecta cât mai aproape de gură (partea cu care s-a prins de pielea ta, așadar trebuie s-o prinzi cât mai aproape de piele) și nu de corp, pentru că dacă apeși pe ea sânge infectat și salivă intră în organismul tău. După ce ai apucat-o bine cu penseta, trage de ea încet până îi iese capul din pielea ta. Dacă tragi tare sau dacă încerci să învârtești penseta, riști să rupi corpul căpușei și capul să-i rămână în pielea ta. Dacă a ieșit întreagă, omoar-o înainte s-o arunci la gunoi!
După ce ai îndepărtat căpușa trebuie să cureți zona foarte bine cu alcool sau apă caldă și săpun din abundență. Apoi nu uita să cureți și penseta cu alcool.

Poți scoate căpușa și cu degetele

Dacă nu ai o pensetă cu vârf ascuțit la îndemână, o poți îndepărta și cu degetele, însă este foarte important să porți mănuși de unică folosință când faci asta și apoi să le arunci la gunoi. Procedeul este același, însă trebuie să ai foarte mare grijă să nu se rupă atunci când încerci s-o scoți din piele.

Îndepărtează căpușa cu ață dentară

O altă metodă pe care o poți folosi pentru a îndepărta o căpușă din piele este să-i înfășori capul cu ață dentară subțire și apoi să tragi de ață ca s-o scoți cu totul. Este mai greu să îndepărtezi căpușa astfel, pentru că există posibilitatea să o rupi și capul să-i rămână în pielea ta dacă nu o prinzi unde trebuie.

Verifică pielea după ce ai îndepărtat căpușa

Acordă mai multă atenție zonei de unde ai extras căpușa în fiecare zi, timp de o săptămână. Dacă observi că pielea a rămas roșie, dacă s-a umflat și este dureroasă, dacă a făcut puroi atunci trebuie să mergi de urgență la spital pentru că rana s-a infectat. Un alt semn de infecție este febra însoțită de frisoane.

unica.ro


Distribuie
..