Cum apare sentimentul de FRICĂ şi de ce oamenii cred în ea

Distribuie

Frica este o emoţie firească, omenească, negativă, dar care poate fi utilă în doze potrivite. Frica de întuneric, de înălţime, de anumite obiecte provine din incapacitatea organismului de a uita anumite momente care au cauzat spaimă.

Indiferent de vârste, o mulţime de oameni au frică faţă de ceva. Psihologii spun că frica este de cele mai multe ori cauzată de incapacitatea organismului de a se adapta factorilor care odinioară au cauzat starea de spaimă.

Dat fiind faptul că creierul uman are posibilitatea de a memoriza o bună parte din lucrurile care ne înconjoară, acesta memorizează şi momentele sau lucrurile care odinioară ne-au speriat.

Există şi persoane care au frică faţă de unele lucruri pe care nu le-au văzut niciodată, dar îşi închipuie că acestea ar putea avea un impact negativ asupra lor.

Specialiştii afirmă că de cele mai multe ori, creierul uman reacţionează aşa din motiv de protecţie. Dacă oamenii au frică de ceva, ei pot să-şi înfrunte frica doar dacă înfruntă obiectul de care se tem. Creierul are nevoie de concretizarea şi siguranţa că organismul nu poate fi afectat de astfel de lucruri.

Pentru a ajuta copiii să nu aibă frică de întuneric, puteţi pentru început să lăsaţi lumina aprinsă, pe timpul nopţii. Pentru fiecare frică există un antidot, e important să stabilim că frica porneşte tot de la o atitudine.

Frica sau teama, sunt două cuvinte pe care le folosim destul de des. Ambii termeni desemnează o stare de nelinişte, tulburare, provocată de un pericol real sau imaginat şi pot fi asociaţi şi cu absenţa controlului asupra unei situaţii. Specialiştii consideră că există mai multe tipuri de frică şi pe unele dintre acestea le regăsim la toate popoarele, în toate epocile.


Distribuie
..